ERDOGAN: Svaki sporazum dve strane o KiM prihvatljiv za Tursku

ERDOGAN: Svaki sporazum dve strane o KiM prihvatljiv za Tursku


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je Turska spremna da da sve od sebe da reši problem Kosova i istakao da bi sporazum, koji bi bio prihvatljiv za dve strane, bio prihvatljiv i za Tursku.

Erdogan je u intervjuu listu Politika rekao da je postizanje dogovora oko kosovskog pitanja, koji zadovoljava sve zainteresovane strane, od vitalnog značaja za postizanje dugoročne stabilnosti i mira na Balkanu, zbog čega Turska podržava nastavak procesa dijaloga Beograda i Prištine i postizanje trajnog i sveobuhvatnog sporazuma.

On je naglasio da su odnosi između Turske i Srbije zasnovani na međusobnom razumevanju i poštovanju.

“Želimo da ojačamo naše odnose i saradnju sa regionom na svakom polju. Srbija ima centralni i strateški položaj na Balkanu. Sa Srbijom imamo duboke i ukorenjene istorijske i kulturne veze i vidimo je kao susednu zemlju, iako nemamo zajedničke granice”, rekao je Erdogan.

Erdogan Vucic oksana (5)

Kaže da ga raduje što vidi da je od njegove poslednje posete Srbiji napredovala bilateralna saradnja, da su se povećala ulaganja turskih privrednika, ali i to što se u Srbiji povećava interesovanje za tursku kulturu i jezik i obrnuto.

“Biti svedok rezultata svih projekata koje smo realizovali zajedno sa mojim dragim prijateljem Vučićem čini me posebno radosnim i pokazuje da smo na dobrom putu. Nemam nimalo sumnje u to da ćemo ovom snažnom političkom voljom obe strane našu saradnju podići na mnogo viši nivo”, rekao je turski predsednik.

On je dodao da njegova zemlja pridaje značaj održavanju stabilnosti u Srbiji i da podržava napore Srbije na putu ekonomskog razvoja i procesa pridruženja EU.

“Ukoliko prosperitet i mir nastave da se kreću uzlaznom putanjom u Srbiji, verujemo da će to imati pozitivan odraz na ceo region. Srbija igra važnu ulogu u održavanju regionalnog mira i razvoju regiona. Svaki put kada posetim Beograd imam priliku da se u to uverim”, rekao je predsednik Turske.

Foto: Oksana Toskić

Foto: Oksana Toskić

Upitan da prokomentariše projekat “Zelena transferzala” koji podržavaju pojedini bosnjački političari u Srbiji i regionu, a koji ima za cilj da se delovi Srbije u kojima živi muslimanska manjina objedini sa BiH i Kosovom, Erdogan kaže da Turska svoju politiku prema Balkanu ne sprovodi na osnovu religije i da ne prave razliku između Srba, Bošnjaka, Albanaca i Hrvata.

“Mi želimo da Srbija bude u jedinstvu, solidarnosti i miru, da uspešno završi evropske integracije i postane prosperitetna zemlja. Međutim, nekima smetaju aktivnosti naše zemlje na Balkanu i snažna saradnja sa Srbijom”, rekao je Erdogan.

Shutterstock

Shutterstock

Kako je rekao, ti krugovi pokušavaju da manipulišu naporima Turske i da je prikažuju drugačijom nego što jeste.

“Srećom, zahvaljujući zajedničkom naporu sa mojim cenjenim prijateljem Vučićem, svakim danom, unapređenjem naših odnosa osujećujemo planove ovih krugova. Moj savet svima je da umesto što podstiču sukobe na Balkanu, razmišljaju o stvaranju političkih projekata koji će doprineti boljoj budućnosti Balkana”, rekao je Erdogan.

Povezane vesti – ERDOGAN SUTRA U SRBIJI: Razgovori, potpisivanje dokumenata, poseta izložbi

Govoreći o deklaraciji koju je najavila Stranka demokratske akcije, a koja predviđa restrukturiranje BiH, Erdogan je kazao da Turska podržava Dejtonski sporazum kao minimalni kompromis koji trenutno postoji za BiH, uprkos postojanju nekih nedostataka i činjenicu da niko u BiH nije u potpunosti zadovoljan njime.

“Međutim, već sam izjavio da ako zainteresovane strane žele da unaprede ovaj sporazum, to bi trebalo biti urađeno pod nadzorom UN”, zaključio je turski predsednik.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar