Vesti
30.10.2022. 07:37
Beta

"Neophodna smirenost"

EU: Kosovo ima pravo da ukine registarke tablice KM

tablice, automobili
Izvor: Shutterstock

Kosovo ima pravo da postepeno ukine registarke tablice KM, ali proces treba da se odvija na način dogovoren u dijalogu Beograda i Prištine i sprovede na inkluzivan i konsultativni način, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

"Iako je odluka (Prištine) korak u pravom smeru, ona nije uskladjena sa sporazumima o dijalogu, koji su obavezujući za obe strane", navodi se u saopštenju.

Relevantni sporazum iz 2016. godine predviđa jasno definisan proces sa rokom od 12 meseci za proces postepenog ukidanja, a to nije poštovano, navodi se u saopštenju i dodaje da Kosovo treba da omogući duži prelazni period.

EEAS dodaje da je neophodno zadržati smirenost.

"Pozivamo sve uključene aktere da budu uzdržani i izbegavaju bilo kakve radnje ili retoriku koji bi mogli da ugroze stabilnost na terenu, posebno na severu Kosova", navodi se u saopštenju.

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) u petak je predstavio plan o registarskim tablicama koje za gradove na Kosovu izdaju srpski organi, prema kojem će se primena odluke o tablicama na Kosovu sprovoditi u tri faze.

Vlasnici takvih automobila od 1. novembra će se upozoravati i ta mera će trajati tri nedelje, odnosno do 21. novembra. Potom će se do 21. januara izricati kazne, a posle tog perioda će se na još dva meseca izdavati probne tablice.

Od 21. aprila, kako je rekao Kurti, neće se dozvoliti kretanje vozila sa drugim tablicama osim sa oznakom RKS (Republika Kosovo).

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Narod će pružiti otpor ako Priština krene da nam oduzima tablice"
registarske tablice

Goran Rakić

27.10.2022. 11:30

"Narod će pružiti otpor ako Priština krene da nam oduzima tablice"

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je u Beogradu, posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da će Srbi "pružiti miran, nenasilan, demokratski otpor ako bilo ko krene da im oduzima imovinu - a tu računam tablice i vozila, to će biti otpor naroda".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve