Vesti
29.08.2022. 11:43
Beta

Ana Pisonero

EU o Evroprajdu: "Pomno ćemo pratiti tu temu"

gej, homoseksualci, 13. 9. 2021.
Izvor: EPA / FEHIM DEMIR

Evropska unija je izrazila žaljenje što su vlasti Srbije najavile da će otkazati ili odložiti panevropsku LGBTIQ manifestaciju Evroprajd, navodeći da će "pomno pratiti tu temu".

"Žao nam je što je Srbija najavila da će otkazati ili odložiti Evroprajd, nakon što je prvobitno odlučila da bude domaćin u Beogradu ovog septembra, i pozdravili bismo dalja objašnjenja. Pomno ćemo pratiti ovu temu. Nadamo se da će se naći način da Evroprajd bude održan bezbedno i u miru", navela je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

U saopštenju Ane Pisonero, koje su na Twiteru podelili delegacija EU u Srbiji i njen šef Emanuele Žofre, ukazuje na to da "Unija podržava jednakost i odbacuje svaki oblik diskriminacije".

"Evroprajd već dugi niz godina zagovara jednaka prava LGBTIQ osoba širom Evrope, dajući glas onima koji su često diskriminisani zbog svoje seksualne orijentacije. Ovo su osnovna prava za EU i očekujemo da ih naši najbliži partneri poštuju", dodaje se.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u subotu da će Evroprajd, zakazan za septembar mesec. biti "otkazan ili odložen", u dogovoru sa većinom članova Vlade i premijerkom Anom Brnabić.

Premijerka je izjavila da država ne želi da uskrati Ustavom garantovana prava bilo kome i da je najava otkazivanja Evroprajda "više molba organizatorima" da odustanu od skupa nego naredba da ne šetaju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Majmunske boginje i Evroprajd u Beogradu - "epidemiološka bomba"
parada ponosa

Reč stručnjaka

16.08.2022. 08:05

Majmunske boginje i Evroprajd u Beogradu - "epidemiološka bomba"

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da bi država morala da obezbedi vakcine za sve pripadnike gej populacije koji su najugroženiji epidemijom majmunskih boginja.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
27°C
30.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve