Vesti
03.06.2023. 17:28
Beta

Spremne sankcije

EU o tome šta će se desiti ukoliko se ne smiri situacija na Kosovu

Evropska unija
Izvor: EPA / Georgi Licovski

Evropska unija (EU) je danas saopštila da će neuspeh u deeskalaciji situacije na severu Kosova imati "negativne posledice" i istakla spremnost da "sprovede odlučne mere".

"Očekujemo da Kosovo odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova", navodi se u saopštenju šefa evropske diplomatije Žozepa Borela u ime članica EU.

Dodaje se da gradonačelnici treba privremeno da obavljaju svoje dužnosti van opštinskih zgrada.

Prevremene izbore treba raspisati što je pre moguće u sve četiri opštine, navodi EU i dodaje da očekuje učešće kosovskih Srba na tim izborima.

EU je izrazila zabrinutost zbog podizanja borbene gotovosti Vojske Srbije.

EU je ponovila da najoštrije osuđuje nasilje nad građanima, pripadnicima Kfora i policije, kao i novinarima na severu Kosova.

"Pozivamo i Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i uzdrže se od bilo kakvih daljih neiskoordiniranih mera. Hitno treba ponovo uspostaviti mir", navodi se u saopštenju.
 

EU očekuje i od Kosova i od Srbije da se ponašaju odgovorno i odmah uključe u dijalog, koji se vodi uz posredstvo Unije, kako bi se pronašlo održivo rešenje za situaciju na severu Kosova.

"Ovo uključuje početak rada na uspostavljanju Zajednice srpskih opština bez daljeg odlaganja ili preduslova", navodi se u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Kosovo srce Srbije i svakog čestitog čovjeka u Crnoj Gori"
Srbija, Crna Gora

Skup podrške

02.06.2023. 07:05

"Kosovo srce Srbije i svakog čestitog čovjeka u Crnoj Gori"

Predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević izjavio je na skupu podrške srpskom narodu na Kosovu, da je volja naroda Crne Gore da je Kosovo Srbija i da ne treba da priznaje lažnu državu na teritoriji Srbije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve