Vesti
17.04.2019. 14:00
R.E./Blic/Foto: Shutterstock

EU PROMENILA STAV: Razmena teritorija moguće rešenje za problem Kosova

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Poruka jednog od visokih zvaničnika EU, komesara za proširenje Johanesa Hana, da bi razmena teritorija mogla da bude deo sporazuma Beograda i Prištine, pokazuje da Brisel pokušava da što pre dođe do rešenja.

Sve donedavno sa evropskih skupova stizale su poruke da nema zelenog svetla za razgraničenje, ali je očigledno da su u međuvremenu smekšali stav. Tako je Han pre dva dana izjavio da bi razmena teritorija između Srbije i Kosova mogla da bude deo pravno obavezujućeg sporazuma, naglasivši da je jedini preduslov za EU da svaki sporazum mora da doprinese miru i stabilnosti regiona.

"Nadam se da će rešenje spora oko imena Makedonije poslužiti kao preteča za rešavanje drugih konflikata na Zapadnom Balkanu, uključujući i zastoj u dijalogu Srbije i Kosova", rekao je Han za "Vašington post".

Problem taksa
Govoreći o mogućem prilagođavanju granice, istakao je da bi pravno obavezujući sporazum dve strane pokrio i oblasti šire od pitanja granice i da "jedan od ključnih elemenata budućeg sporazuma mora biti poštovanje manjinskih prava".

"U ovom trenutku niko ne može da predvidi šta bi mogao da bude konačan ishod. Moguća razmena teritorija bi, u svakom slučaju, mogla da bude, ako hoćete, poslednji delić veće slagalice... Jedini preduslov koji smo postavili jeste da bilo kakav bilateralni sporazum mora da doprinese miru i stabilnosti regiona" - poručio je Han.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je oprezan i za "Blic" poručuje da Srbija čeka da Priština prva napravi potez.
"Prvo neka reše takse pa onda da vidimo dalje. Sačekajmo da vidimo šta će biti u Berlinu 29. aprila" - kaže Dačić.

A posle tog datuma treba očekivati nastavak dijaloga, ocenjuje generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić.

 

Alternativa
" Mene ta Hanova izjava ne iznenađuje, uzevši u obzir da se od 19. aprila 2013. godine nije sproveo Briselski sporazum i da su pregovori u ćorsokaku, da se krenulo u potragu i za drugim rešenjima. Pitanje je da li će se to rešenje naći, ali je totalno prirodno i racionalno da se traži. Ne očekujem da će sastanak u Berlinu to rešenje doneti, ali treba da očekujemo se odblokira dijalog i ukidanje taksa. Činjenica je da bi sadašnja garnitura želela da se dođe do sporazuma, ali šta će i kako biti, to niko ne može sa sigurnošću da kaže", napominje Grubješić.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov smatra da je izjavu Hana "pogurala Amerika".

"Ključnu ulogu u svemu tome igra to što se umešala Amerika, koja je iskoristila vakuum koji je napravila EU svojom pasivnošću oko toka dijaloga i rešavanja pitanja Kosova. Za to sama Mogerini snosi najviše krivice, kao i EU kao sistem, jer su dozvolili da im tako važno pitanje po stabilnost regiona ispadne iz ruku. Dozvolili su da se Briselski sporazum već šestu godinu ne sprovodi, zato su na scenu i utrčali drugi igrači, Amerika, koji su iskoristili uticaj koji imaju i na Kosovo i na Srbiju. Zato EU pokušava ponovo da pohvata konce. Pokrenuli su to pitanje kad je vladajuća garnitura već na isteku roka trajanja, iako je bilo obećano da će se pitanje rešiti do kraja mandata", podseća Popov.

 

Pročitajte još:

[owl-carousel category="Uncategorized" singleItem="true" autoPlay="true"]

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve