EU traži ukidanje vize za Kosovo

EU traži ukidanje vize za Kosovo


Evropski parlament usvojio je danas predlog Evropske komisije kojim se od članica EU traži vizna liberalizacija za građane s kosovskim pasošima. Komesar Evropske unije za unutrašnja pitanja Dimitris Avramopulos izjavio je da je zadovoljan činjenicom da je Evropski parlament prepoznao važnost bezviznog režima za Kosovo.
– Ne radi se samo o prepoznavanju njihovih napora, već i o osiguranju stabilnosti i bezbednosti u regionu. U pitanju je evropska perspektiva čitavog regiona – rekao je Avramopulos.

On je podsetio da je Evropska komsija u julu prošle godine potvrdila da je Kosovo ispunilo sve uslove za viznu liberalizaciju, uključujući i demarkaciju granice sa Crnom Gorom i jačanje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.
– Osiguraćemo još bolju saradnju, tako što ćemo ih približiti. Ne može se stalno pomerati cilj. U suprotnom postoji rizik da Kosovo okrene leđa i počne da se udaljava od EU – rekao je Avramopulos.

Izvestilac za viznu liberalizaciju u Evropskom parlamentu Tanja Fajon rekla je da je Kosovo ostalo “crna rupa na Zapadnom Balkanu” kada su u pitanju vize zbog čega je pozvala EU da odmah regauje. Deo članica EU ne podržava viznu liberalizaciju za Kosovo zbog straha od migracionog rizika i problema koje je EU već imala s prilivom azilanata sa te teritorije.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar