Vesti
03.04.2020. 15:00
R. E. / Kosovo online

EU ZVANIČNO POTVRDILA: Lajčak preuzima dužnost odmah

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Savet Evropske unije danas je zvanično potvrdio imenovanje Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Zadaci novog specijalnog predstavnika EU biće da postignu sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova, poboljšaju dobrosusedske odnose i pomirenje među partnerima na Zapadnom Balkanu, pomognu da se prevaziđe nasleđe prošlosti i doprinese doslednosti i efikasnosti delovanja EU na Zapadnom Balkanu", stoji u izdatom saopštenju iz sedišta EU, prenosi Kosov online.

U saopštenju se potvrđuje da će Lajčak odmah preuzeti svoje dužnosti, sa početnim mandatom od 12 meseci.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Navodi se takođe da trenutno devet specijalnih predstavnika EU podržava rad visokog predstavnika Unije za spoljnu politiku i bezbednosnu politiku Đuzepa Borelja.

Lajčak specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan

Prema dokumentu o imenovanju Lajčaka, u koji RSE ima uvid, navodi se da će njegovo suštinsko angažovanje biti da u ime šefa evropske diplomatije i u bliskoj saradnji sa zemljama članicama EU, olakša dijalog između Beograda i Prištine, "i radi nasveobuhvatnoj normalizaciji odnosa sklapanjem pravno obavezujućeg sporazuma koji će rešiti sva otvorena pitanja između strana".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/JAVIER LIZON / POOL

Prema ovom dokumentu, za njegovu funkciju,u narednih godinu dana izdvojeno je 1,2 miliona evra,  a njegova mesečna plata, će biti u iznosu od preko 20.000 eura.

Postignuta saglasnost da Lajčak bude specijalni predstavnik EU

Imenovanje Lajčaka je 27. marta potvrđeno takozvanom pisanom procedurom, koja se u poslednjim nedeljama vrlo često koristi za donošenje odluka na nivou EU, zbog izolacije u kojoj se nalazi Stari kontinent i nemogućnosti da predstavnici država članica budu fizički prisutni sastancima.

Njegovo imenovanje je predložio visoki EU predstavnik za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj.

Lajčak ima bogato iskustvo u regionu. On je bio slovački ambasador u Srbiji i Crnoj Gori, potom je imenovan za evropskog izaslanika za referendum o crnogorskoj nezavisnosti. Bio je visoki međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini. Govori tečno bosanski, srpski i hrvatski jezik.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve