Vesti
12.03.2022. 14:55
Beta

"Obnovimo Evropu"

Evroposlanici: Isključiti Srbiju iz procesa pridruživanja zbog Rusije

Brisel
Izvor: Shutterstock

Devet evropskih poslanika iz političke grupe "Obnovimo Evropu" (Renew)  zatražilo je od EK da pozove Srbiju da se pridruži stavu EU o Rusiji u svetlu agresije na Ukrajinu i da privremeno zamrzne pristupne pregovore Srbije sa EU i prekine finansijsku podršku ako ignoriše poziv.

"S obzirom na nedavne događaje u vezi agresije Rusije na Ukrajinu, duboko smo zabrinuti zbog situacije na Zapadnom Balkanu, a posebno zbog očiglednog nepoštovanja obaveza Srbije kao zemlje kandidata za članstvo u EU", naveli su poslanici Evropskog parlamenta u pismu predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lejen i potpredsedniku Žozepu Borelu, prenela je Hina.

U pismu sa prvopotpisanim poslanikom Evropskog parlamenta iz Slovenije Klemenom Grošeljem navodi se da Srbija u ovom trenutku treba jasno da se opredeli prema ratu u Ukrajini. Poslanici Evropskog parlamenta u svom pozivu ističu da je Srbija, kao kandidat za članstvo, odbila da uvede sankcije Rusiji kao odgovor na agresiju, što je u suprotnosti sa odlukama članica, ali i kandidata u procesu pridruživanja, preneli su danas slovenački mediji. 

Prema njihovim rečima, Srbija godinama zadržava "dvosmislen" stav o svojim stvarnim namerama u pogledu poštovanja obaveza preuzetih u procesu pristupanja EU, a poslednjih godina jača saradnju sa Putinovim režimom, posebno u oblasti energetike i vojne, tehničke saradnje a slično je i sa odnosima Srbije sa Lukašenkovim režimom u Belorusiji, od koje je Beograd takođe dobijao "velikodušne donacije ubojitog oružja".

Srbija je slobodna da odluči u kom pravcu želi da ide, ali ne može i dalje da se smatra sagovornikom od poverenja i ne može da nastavi da dobija pretpristupnu finansijsku pomoć dok ne odluči, navodi se u pismu upućenom Fon der Lajen i Borelu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Rusija i Zapad: Srbija između dve meke moći
SERBIA NATO BOMBING ANNIVERSARY

Rat u Ukrajini

08.03.2022. 09:15

Rusija i Zapad: Srbija između dve meke moći

Srbija je polarizovano društvo. Pokazuje se to na više primera. Da li ste zvezdaši ili partizanovci, da li ste za vlast ili za opoziciju, za ekologiju ili za industriju, za dizelaše ili za benzince...
Close
Vremenska prognoza
light rain
13°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve