EVROPSKA KOMISIJA: Želimo da višak vakcina podelimo sa zemljama Zapadnog Balkana

EVROPSKA KOMISIJA: Želimo da višak vakcina podelimo sa zemljama Zapadnog Balkana

Foto: Shutterstock


Evropska komisija se zalaže da se višak vakcina protiv Covid-19, nabavljen za zemlje članice EU, podeli sa zemljama Zapadnog Balkana, ali za sada ne zna kada bi to bilo izvodljivo.

Portparol Evropske komisije Erik Mamer je povodom zainteresovanosti medija za to kada bi “evropski višak vakcina” mogao da bude dostupan zemljama Zapadnog Balkana poručio da i u samoj Evropskoj uniji trenutno postoji dosta nepoznanica u vezi s datumom i tempom kojim će vakcine biti dostupne.

“Naša jasna namera je da ohrabrimo zemlje članice da višak vakcina podele sa zemljama Zapadnog Balkana i drugim susedima i da se to ogranizuje u jednom evropskom procesu”, kaže Mamer.

Shutterstock

Shutterstock

Mamer podseća na izjavu predsednice Evropske Komisije Ursule fon der Lajen, koja je u više navrata poručila da će se na nivou EU “koordinisati donacije vakcina iz zemalja članica zemaljama Zapadnog Balkana” i dodao da se detalji tek razrađuju.

Mamer napominje da će vakcine koje će biti prosleđene na ZB biti ”iste kao i one koje se će se korustiti u EU”.

Shutterstock

Shutterstock

Evropska komisija je do sada sklopila šest ugovora za farmaceutskim kompanijama čime je obezbeđeno preko 1, 3 milijarde doza vakcina protiv Covid-19.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar