Vesti
15.07.2022. 20:35
Beta

"Uzdržite se"

Evropska unija o eventualnom otvaranju ruske televizije u Srbiji

TV, daljinski
Izvor: Shutterstock

Evropska unija očekuje da se Srbija uzdrži od intenziviranja odnosa sa Rusijom, navela je Evropska komisija za Radio Slobodna Evropa (RSE) povodom nezvaničnih najava u srpskim medijima da Raša Tudej (RT) planira da otvori televiziju u Srbiji.

U reakciji portparola EK za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Petera Stana dodaje se da se od Srbije očekuje usklađivanje s odlukama Evropske unije, među kojima je i ograničenje emitovanja ruske državne televizije RT.

"RT je deo ruskih propagandnih i dezinformacionih instrumenata kojima Kremlj prati nezakonitu agresiju na Ukrajinu i ubistva ukrajinskog naroda. U tom kontekstu, očekujemo da se Srbija uzdrži od intenziviranja odnosa sa Rusijom kao zemljom koja masovno krši Povelju Ujedinjenih nacija i međunarodno pravo", saopštio je Stano.

Brisel je u sklopu šireg paketa sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, u martu ove godine ukinuo emitovanje ruskih medija Sputnik i RT. Srbija je od marta 2012. kandidat za članstvo u EU, te shodno tome ima obavezu da prati odluke Brisela kako bi ispunila uslove za pridruživanje.

Pojedini mediji u Srbiji objavili su da RT ima u planu da otvori televiziju u Srbiji. RT nije odgovorila na upit RSE.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Posle ruske vojske stiže ruska televizija
televizor

Rat u Ukrajini

21.06.2022. 12:10

Posle ruske vojske stiže ruska televizija

Ruska vojska saopštila je da je povezala celu oblast Herson sa ruskom televiziskom mrežom i da će ruska televizija biti "besplatno" dostupna u tom regionu koji je Moskva osvojila na jugu Ukrajine.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve