Evropska unija sutra otvara svoje granice za građane iz Srbije

Evropska unija sutra otvara svoje granice za građane iz Srbije

Shutterstock


Savet EU usvojio je preporuku za ukidanje privremenih restrikcija na putovanja u EU za građane 15 zemlja širom sveta.

Na listi zemalja kojima će od sutra biti otvoren ulazak u EU od zemlja regiona našle su se samo Srbija i Crna Gora.

Tu su i Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina.

U EU navode da je glavni kriterijum za ulazak na listu bio broj potvrđenih novih slučajeva infekcije COVID19 u poslednje dve nedelje odnosno da prosek inficiranih na 100 hiljada stanovnika bude ”bolji ili sličan” sa prosekom u EU zaključno sa 15. junom.

  EPA-EFE/Nathalia Aguilar

EPA-EFE/Nathalia Aguilar

U Savetu EU naglašavaju da će ovaj spisak biti ažuriran svake dve nedelje u skladu sa poslednjim epidemiološkim podacima.

Poslednji podaci Evropskog centra za kontrolu i prevenciju zaraze već ukazuju na znjačajno povećanje broja zaraženih u Srbiji.

Prema podacima od 27. jula prosek u EU je bio 13 zaraženih na 100 hiljada stanovnika.

Srbija je u datom trenutku bila na 20, Crna Gora 19, Albanija 29, BiH 32, Severna Makedonija 98 i Kosovo 47 zaraženih korna virusom na 100 hiljada stanovnika.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Svetska zdravstvena organizacija je tokom vikenda upozorila na povećani boroj inficirnih u ”najmanje 11 zemlja ili teritorija Evrope”, među kojima su se našle i sve zemlje Zapadnog Balkna sem Srbije i Crne Gore.

U Savetu EU navode da će restrikcije na putovanja u EU nastaviti da se sprovode za sve zemlje koje nisu na ovoj listi.

Dodaje se da će od restrikcija biti izuzeti i građani trećih zemlja koji imaju državljanstvo EU i članovi njihovih porodica, osobe sa trajnim boravkom u nekoj od EU članica kao i putnici koji imaju potvrdu o suštinskoj potrebi da putuju u EU.

Ove preporuke Saveta EU odnosi se kako na 27 članica EU tako i na četiri pridružene članice Šengena Norvešku, Lihtenštaj i Island.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar