Fabrici: EU je za nastavak dijaloga, takse moraju biti ukinute

Fabrici: EU je za nastavak dijaloga, takse moraju biti ukinute


Nadamo se da će Beograd i Priština vratiti za pregovarački sto i obnoviti dijalog što pre, kaže šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici gostujući na N1.

Stav EU je, dodaje, jasan, a to je da jednostrane takse Prištine na robu iz Srbije moraju da budu ukinute.

“Obe strane moraju da se obavežu, nema alternative dijalogu. EU moderira dijalog između Beograda i Prištine već nekoliko godina. Mi se nadamo da će se dve strane vratiti za pregovarački sto i obnoviti dijalog i to što pre. Mi smo spremni da odmah nastavimo s dijalogom o normalizaciji odnosa dve strane”, rekao je Fabrici u Novom danu.

Prema njegovim rečima, nedavni samit u Berlinu bio je veoma koristan, i na njemu je bilo o celom regionu, ne samo o odnosima Beograda i Prištine.

“Naš rad je kontinuiran, Federika Mogerini će sutra biti u Tirani, sledi samit na brdu Brioni, biće tu još sastanaka, naš rad je stalan, kako bi se proces dijaloga obnovio i krenulo ka normalizaciji odnosa. Ono što trenutno otežava ponovo pokretanje dijaloga su unilateralne takse Prištine, a naš strav je jasan – one moraju da se ukinu. Međutim, za dijalog je potreban širi aspekt, da se obe strane ponovo obavežu, jer nema alternative dijalogu”, kazao je Fabrici.

Kako je rekao, mora se učiti iz istorije.

“Morate da vidite poruke iz istorije, a to je saradnja, pretvaranje konkurencije u saradnju. To je kompleksno teško, ali je to nasleđe koje imamo i put kojim treba da idemo. Ja sam optimista, nadam se da će stvari ići napred, i EU je spremna da tome da svoj doprinos”, naglasio je Fabrici.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar