Fišer: Srbiju nije trebalo bombardovati

Fišer: Srbiju nije trebalo bombardovati


Predsednik Austrije Hajnc Fišer  izražava sumnju da je bilo potrebno bombardovanje Beograda i upozorava da prebrze vojne intervencije na Bliskom istoku ne bi bile pametne.

– Već dugo sam zabrinut zbog američke politike prema Iraku, o razvoju u Libiji, turbulencije u arapskom prostoru, blokade mirovnog procesa na Bliskom istoku, kao i opasnosti terorizma. SAD su u prošlosti bile prebrzo spremne na vojne intervencije – kritikovao je on u intervjuu bečkom dnevniku “Prese”. Fišer je ukazao da je bilo neophodno da Amerikanci intervenišu u Drugom svetskom ratu, ali je dodao da je poverenje Amerikanaca u vojno rešenje bilo dovedeno u pitanje već u ratu u Vijetnamu. Na konstataciju da je intervencija pomogla u bivšoj Jugoslaviji on je upitao – “da li je bilo potrebno bombardovanje Beograda?”, uz konstataciju da u “to sumnja i dalje”.

Fišer je, na pitanje kako ocenjuje rusku vojnu intervenciju u Siriji, podvukao da mu se ne sviđaju vojne intervencije, ma od koga bile preduzete i ma gde bile sprovedene. On je istakao da se ne radi o demonstraciji sile, već o sili, jer velike države vode politiku sile.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar