Vesti
14.05.2022. 12:05
Beta

Da li se slažete?

Fizičko kažnjavanje dece biće zabranjeno i zakonom u Srbiji

dete, deca, batine, zlostavljanje
Izvor: Shutterstock

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju saopštilo je da je započet postupak za donošenje izmena i dopuna Porodičnog zakona koji pored ostalog predviđa zabranu fizičkog kažnjavanja dece.

Državna sekretearka Milka Milovanović Minić rekla je na regionalnoj konferenciji "Pozitivno roditeljstvo i zaštita dece u visokokonfliktnim razvodima", da je predloženo i ukidanje mogućnosti sklapanja dečijih brakova i uskladjivanje definicije deteta sa Konvencijom o pravima deteta.

Milovanović Minić je istakla da je došlo i do izmena u postupku podrške porodici i majci deteta sa invaliditetom "koja više neće morati da bira između naknade zarade i prava na tuđu negu i pomoć na koju dete ima pravo po osnovu invaliditeta, već će ta prava ostvarivati istovremeno".

Anketa

Zamenica šefa delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Štamcar ocenoila je da je Srbija "napravila veliki napredak u oblasti unapređenja zakonske legislative kada je u pitanju zaštita dece, posebno pohvalivši donošenje Opšteg protokola za zaštitu dece od nasilja".

Regionalnu konferenciju "Pozitivno roditeljstvo i zaštita dece u visokokonfliktnim razvodima" organizovao je Centar za prava deteta, kao deo aktivnosti projekta "Pozitivno roditeljstvo" koji se sprovodi uz podršku EU i sufinansiranje Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Humanitarna katastrofa u Etiopiji: Deca umiru od gladi
Pictures of the Week Europe and Africa Photo Gallery

Tigraj

21.04.2022. 09:52

Humanitarna katastrofa u Etiopiji: Deca umiru od gladi

U Tigraju, regionu Etiopije pobunjenom od pre godnu i po, gde je sada "neograničeno humanitarno primirje", 1.900 dece mlađe od pet godina je umrlo zbog neuhranjenosti, navodi se u studiji zvaničnika tamošnjeg zdravstva.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve