Vesti
01.04.2019. 16:39
Marko R. Petrović

Folksvagen definitivno dolazi

Folksvagen dolazi u Srbiju, a evo i dokaza

shutterstock_1139561609.jpg

Folksvagen definitivno dolazi u Srbiju. To može da se zaključi i bez zvanične potvrde iz sedišta kompanije u Volsfburgu, koje

Folksvagen definitivno dolazi u Srbiju. To može da se zaključi i bez zvanične potvrde iz sedišta kompanije u Volsfburgu, koje se očekuje do kraja aprila.

Dovoljno je samo čitati „zankove pored puta“, koji nedvosmisleno ukazuju na to da će nemački gigant gotovo sigurno da otvori fabriku u Šumadiji.

Oba takva znaka dolaze nam iz Zrenjanina. Prvi je direktan, kroz početak izgradnje fabrike automobilskih guma kineske kompanije "Šandong Linglong tajer".

Ova kineska kompanija se, naime, još 2016. godine kvalifikovala da bude globalni snabdevač Folskvagena. Te godine su, naime stručnjaci Folksvagen grupe ocenili da "Šandong Linglong tajer" ispunjava standarde kvaliteta koje mora da zadvoljava snabdevač giganta kakav je Folskvagen.

U skladu sa tim je i izjava predsednika kompanije "Šandong Linglong tajer"Vang Fenga, koji je ocenio da otvaranje njihove fabrike u Zrenjaninu šalje dobru poruku svim investitorima, te da to utiče i na Folksvagen.
- Njihovo odeljenje nabavke prati gde su im snabdevači. Njima je važno da su im dobavljači blizu. Srbija ima dobro poslovno okruženje. Oni sami donose odluke, ali ćemo podeliti svoja pozitivna iskustva koja smo stekli u Srbiji - rekao je Vang za Večernje novosti.

On čekuje da će početak proizvodnje u fabrici u Zrenjaninu biti moguć već krajem naredne godine, mada su početak zacrtali za 2021.
- Kapacitete fabrike biće 13 miliona guma godišnje. To ćemo dostići 2025 - precizirao je Vang, navodeći da proizvode iz Zrenjanina planiraju da plasiraju u severnu Afriku, Evropu i Severnu Ameriku.

Drugi signal koji govori da je Folksbvagen „pred vratima“ takođe dolazi iz Zrenjanina. Ovog puta, međutim, iz već postojeće fabrike za proizvodnju kablova „Dreksklmajer“. Kako se nezvanično može čuti, naime, u ovoj fabrici u toku je obuka radnika za proizvodnju kablova koje u svoja vozila ugrađuje upravo Folksvagen.

Podsetimo, plan Folksavegna je da fabriku u Jugoistočnoj Evropi izgradi do 2023. godine. Investicija je vredna oko 1,4 milijardi evra. Fabrika će zapošljavati 4.500 – 5.000 radnika, među kojima je i 650 inženjera.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
15.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve