Vesti
01.10.2020. 12:00
R. E.

Fond za nauku finansira 14 projekata u okviru Specijalnog programa istraživanja COVID-19

covid19-.png

Fond za nauku će u okviru Specijalnog programa istraživanja COVID-19 finansirati 14 naučnih projekata - 11 iz oblasti biomedicinskih nauka, 2 iz oblasti ekonomskih i 1 projekat iz oblasti tehničko-tehnoloških nauka, sa ukupnim budžetom od skoro 2.000.000 evra.

Na odabranim projektima koji treba da doprinesu efikasnom globalnom odgovoru na aktuelnu pandemiju izazvanu SARS-Cov-2 virusom i omoguće bolju spremnost i reagovanje društva, učestvovaće ukupno 131 istraživač iz 19 različitih naučnoistraživačkih organizacija.

"Ova godina nas je na teži način podsetila i pokazala nam koliko je nauka bitna i nezamenjiva. I to u svim sferama našeg života, kako u rešavanju medicinskih i farmaceutskih problema, tako i organizaciji ekonomije i života u potpuno promenjenim uslovima.

Sposobnost naše nauke da se nosi sa trenutno gorućim pitanjima, od pružanja novih dijagnostičkih metoda u borbi protiv bolesti, očuvanja mentalnog zdravlja, pružanja novog ekonomskog modela za borbu protiv siromaštva u ovim izmenjenim uslovima života i rada zahtevaće inovacije koje proizilaze iz primenjenih istraživanja. Na tim problemima će raditi istraživači u okviru ovog programa i tako dati konkretan doprinos u borbi protiv pandemije. Imamo velika očekivanja od programa i izabranih projekata, a na istraživačima je i dodatni pritisak javnosti da pruže odgovore i dođu do željenih rezultata", napominje v. d. direktorka Fonda za nauku dr Milica Đurić Jovičić.

Na Javni poziv ovog Programa koji je zatvoren 11.06.2020. godine konkurisali su istraživački timovi sa 129 skraćena predloga projekata. U drugi krug evaluacije prošlo je 26 predloga projekata, nakon čega je Programski odbor za evaluaciju koji čine međunarodni eksperti, odabrao ukupno 14 najbolje rangiranih projekata. Na projektima učestvuju naučnoistraživačke organizacije iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Novog Pazara.

Ukupan budžet odobrenih projekata iznosi 1.975.435,71 evra. Minimalni odobreni budžet projekta iznosi 46.866 evra, dok je maksimalan odobreni budžet projekta 406.612 evra.

Program se finansira iz zajma Svetske banke kroz Projekat akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Republici Srbiji (SAIGE).

Početak realizacije projekata se očekuje u drugoj polovini oktobra 2020. godine. Konačnu listu odobrenih projekata možete pogledati na zvaničnom sajtu Fonda za nauku.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
22.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve