Vesti
11.10.2017. 15:29
R.E.

(FOTO) VESIĆ: Milion evra za uređenje pešačke zone u Zemunu

vesicg2.jpg

Gradski menadžer Goran Vesić obišao je, u društvu glavnog gradskog urbaniste Milutina Folića i zamenika predsednika opštine Zemun Damira Kovačevića, obnovljeni Magistratski trg i pešačku zonu u centru Zemuna.

Vesić je otkrio da je grad za ove radove izdvojio oko 120 miliona dinara, ali i naglasio da posao nije završen dok čitav deo grada ne bude upotpunjen sadržajima.

Događaju je prisustvovao član Gradskog veća Aleksandar Marković, sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović, kao i direktor JP „Putevi Beograd” Slaviša Živković.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Vesić je istakao da se u okviru projekta uređenja pešačkih zona u Beogradu, kojim rukovodi gradski arhitekta Milutin Folić, ne rade samo zone u užem centru grada.

– Zemun je kao grad postojao i pre nego što je pripojen Beogradu. Ovaj deo Beograda ima svoje istorijske zone, koje mogu da budu uređene isključivo za pešake. Danas sa ponosom možemo da kažemo da je Grad Beograd uspeo da uredi Magistratski trg i Gospodsku ulicu, koji sada čine celinu, uređenu pešačku zonu. Ovde je postojao problem sa parkiranjem, a na Magistratskom trgu su bašte kafića imale tende koje ne liče ni na šta. Grad Beograd je uložio oko 100 miliona dinara u ove radove, a pored toga izdvojeno je dvadesetak miliona za stubiće, što znači da je ukupna brojka uloženog novca oko milion evra – rekao je Vesić.

Prema rečima gradskog menadžera, ova pešačka zona je spojena sa Zemunskim kejom, odnosno deli ih samo jedna ulica, pa će u sledećoj fazi uređenja biti u potpunosti spojene.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

– Postoje planovi da sledeće godine na bolji način inkorporiramo trg na kojem se nalazi privremena pijaca, pa građani Zemuna mogu da računaju da će ovde naredne godine biti mnogo više sadržaja. Želim da zahvalim gradskom arhitekti, koji je najzaslužniji za širenje pešačkih zona, sekretaru za saobraćaj Dušanu Rafailoviću, kao i Opštini Zemun – dodao je Vesić.

Govoreći o daljem uređenju Zemuna, Vesić je istakao da je razgovarao sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom o početku obnove komande Ratnog vazduhoplovstva. To je divna zgrada ovde u Zemunu, kazao je Vesić, koja je uništena u bombardovanju, pa želimo da pronađemo način da vojska počne sa rekonstrukcijom zgrade.

– Naša ideja je da grad uredi Avijatičarski trg, koji se nalazi ispred komande, pa bi tako i taj trg dobio nove sadržaje. Ljudi iz centra Zemuna zaista mogu da budu zadovoljni načinom na koji se bavimo ovim delom grada – zaključio je Vesić.

Glavni gradski urbanista Milutin Folić istakao je da uređenje pešačke zone Zemuna neće stati na ovome.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

– Na završetku Gospodske ulice, odnosno na početku, ako gledamo u odnosu na reku, biće postavljen pristan za budući gradski rečni prevoz. Na tome intenzivno radimo, pa će u budućnosti građani Zemuna moći da dođu do Beton hale, Beograda na vodi, Ade Ciganlije ili Bloka 45 bez mnogo problema i saobraćajnih gužvi. U sledećoj fazi povezaćemo Lagumskom ulicom ovaj deo pešačke zone prema Kuli Gardoš, što je takođe veoma važno jer je to jedan od simbola Zemuna. Fasade koje se nalaze na ovom potezu će takođe biti uređene i osvetljene, a isto važi i za fasade u Glavnoj ulici – rekao je Folić.

Zamenik predsednika opštine Zemun Damir Kovačević apostrofirao je odličnu saradnju koju Opština Zemun ima sa Gradom Beogradom. On je podsetio da se ne radi samo u centru Zemuna, već u svim delovima, podsetivši na izgradnju vrtića u Altini, kanalizacije u Plavim horizontima, kanalizacione mreže u Batajnici, kao i sekundarne vodovodne mreže u Grmovcu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
14°C
20.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve