Vesti
22.05.2024. 17:50
R.E.

Francuska

"Kosovske vlasti da se uzdrže od jednostranih akcija"

Kosovo
Izvor: Shutterstock

Francuske vlasti izrazile su zabrinutost zbog nedavne akcije policije na severu Kosova kada su zatvorene filijale Poštanske štedionice, te su pozvale kosovske vlasti da se uzdrže od daljih jednostranih akcija.

"Francuska poziva kosovske vlasti da se uzdrže od svake dalje jednostrane akcije, a ohrabruje dve strane (Beograd i Prišrinu) da se vrate za pregovarački sto i rade na najnovijem kompromisnom predlogu koji je predstavilo evropsko posredovanje, jedinoj realnoj osnovi za postizanje sporazuma koji bi omogućio kvalifikovanim korisnicima da primaju finansijske transfere iz Srbije", navodi se u saopštenju francuskog Ministarstva spoljnih poslova.

Dodaje se da "nove jednostrane akcije doprinose zaoštravanju tenzija i ugrožavaju tekuće razgovore, pod okriljem Evropske unije, u cilju pronalaženja privremenog rešenja za ljude pogođene primenom regulative Kosovske centralne banke".

Francuska diplomatija je navela da jednostrane akcije "utiču na svakodnevni život srpske zajednice na Kosovu i protive se naporima za normalizaciju odnosa sa Srbijom, što je preduslov za realizaciju evropske perspektive dve zemlje".

Kosovska policija je u ponedeljak ušla je u Trezor banke Poštanske štedionice i još pet filijala u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku. Saopšteno je da su pored zatvaranja šest "nelegalnih" jedinica Poštanske štedionice oduzeti i "razni materijalni dokazi", među kojima je 1,6 miliona evra i 75 miliona dinara (oko 640 hiljada evra).

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve