Vesti
16.06.2019. 15:04
Tanjug

FRANCUSKI FIGARO: Račak je najveći "fejk njuz" s kraja 20. veka

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Francuski reporter Žan-Luj Tramble, koji je nedavno objavio reportažu o stradanju Srba na KiM u najnovijem broju "Figaro magazina", kaže za Novosti da je 20. godišnjica od prestanka NATO bombardovanja na SRJ bio zlokobni događaj koji je zahtevao da se tako nešto napiše.

Tramble je bio jedan od retkih zapadnih novinara u Beogradu tokom bombardovanja 1999. godine i koji se još od tada interesuje za problem Kosova.

"Volim Srbe i imam mnogo poštovanja prema vama, tim pre što Francuzi nisu baš uvek bili na visini u tom pogledu", rekao je Tramble. Kako je rekao, njega i pomoćnika direktora "Figaro magazina" Žan-Kristofa Bijisona pogodila je nepravda koja je Srbe zadesila.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Bojan Slavkovic

Događaji iz Račka i sve što ih je pratilo bili su, kako ističe, najveći "fejk njuz" s kraja 20. veka i jedan od prvih iz nove ere. Pokušavamo, navodi, da se borimo protiv medijskih dezinformacija i da utvrdimo istinu, koliko možemo.

"Srbi su bili i ostali veoma hrabri, ne samo u tom periodu, već i ranije u istoriji, u Prvom i Drugom svetskom ratu, na primer", rekao je Tramble i dodao da Srbi istrajavaju u otporu i ostaju na KiM i pored tretmana koji trpe.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Darko Vojinovic

Tramble kaže da je "bivša OVK i vlast koja je iz nje proistekla daleko od modela dobre vladavine. Kaže i da uvek ima stvari koje nisu unete u novinski tekst, jer nema mesta za sve.

"Najčudnije je kada uđete na Kosovo, a na ekranu mobilnog telefona vam se pojavi poruka "dobro došli u Monako", odakle je jedan od operatera. A vi pogledate oko sebe i shvatite da se situacija u Monaku i na Kosovu razlikuje kao nebo i zemlja", zaključio je Tramble.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
17°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve