Vesti
13.04.2020. 17:20
R. E. / Tanjug

GARDIJAN: Kako se Rusija, Kina i EU takmiče za naklonost Srbije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Dok se pandemija virusa Covid-19 širi, rivalske sile raspoređuju "meku moć" kako bi uz pružanje pomoći ostvarile svoje spoljnopolitičke ciljeve, ocenjuje Gardijan u tekstu u kojem ukazuje na "takmičenje" Rusije, Kine i EU za naklonost Srbije.

Situacija sa koronavirusom je na mnogo načina produžetak prethodne bitke za srce i um u Srbiji, piše britnski Gardijan i dodaje da je istraživanje sprovedeno u decembru prošle godine pokazalo da su mnogi Srbi verovali da su Rusija ili Kina najveći donatori u poslednje dve decenije, dok je EU u stvari dala oko 100 puta više od bilo kojeg drugog.

List navodi da su prvo Kinezi došli u Beograd, sa avionima opreme i šest medicinskih stručnjaka koji su pomogli da se koordiniše nacionalnu koronavirusnu politiku uz ocenu da je srpski predsednik pun emocija u znak zahvalnost poljubio kinesku zastavu i kritikovao EU zbog medostatka pomoći.

Povezane vesti - "SA VAMA SMO": Ursula fon der Lajen se izvinila Italiji

Zatim su došli Rusi, sa manje bitnim, ali svejedno dočekanim resursima u vojnim avionima uz brojne medijske fanfare.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC / nr

Na kraju došli su iz EU, poentirajući da su oni na ovim prostorima sve vreme i da su finansirali znatno više nego Kina i Rusija zajedno.

Gardijan dalje piše da je u Srbiji, zemlji kandidatu za članstvo u EU, ali se, kako navodi list, udvara Moskvi i Pekingu poslednjih godina, vrlo primetna raskrsnica konkuretskih "koronavirusnih diplomatija".

Povezane vesti - VUČIĆ: Tražili smo sve od Kine, čak i da nam pošalju lekare

Kako se pandemija ubrzava, glavni igrači žele da iskoriste meku moć kako bi ispunli svoje spoljnopolitičke ciljeve, piše britanski list.

"Za EU, to je pokušaj da dokaže da razgovor o evropskim vrednostima i solidarnosti nisu samo prazne reči. Za Kinu, to je promena narativa kako bi se predstavila kao zemlja koja nudi rešenje za koronavirus, a ne zemlja iz koje je on potekao. Rusija sa skromnijim resursima pokušava da postigne maksimalan efekat, vojna vozila idu Italijom, avion medicinske opreme odleteo je u SAD, a same SAD nisu u velikoj meri bile prisutne u ovoj diplomatskoj igri”, piše u tekstu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Kako navodi Gardijan, u Srbiji je sve počelo 15. marta kada je Vučić proglasio vanredno stanje. Istog dana, pojavila se izjava predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen koja je sugerisala da se zabrani izvoz medicinskog materijala iz EU bloka. To je, piše britanski list, razljutilo Vučića.

Povezane vesti - VUČIĆ:Hvala kineskoj braći i predsedniku Siju

"Evropska solidarnost ne postoji. Bila je to bajka. Poslao sam posebno pismo onima koji mogu da pomognu, a to je Kina", rekao je tada Vučić. On je od Kine zatražio zalihe opreme i savete za borbu protiv epidemije, a ubrzo nakon toga avion sa kineskim stručnjacima i opremom sleteo je u Beograd.

Ipak, navodi dalje Gardijan, čak i u Španiji i Italiji bilo je besa zbog nedostatka koordinisanog evropskog odgovora na koronavirus, dok se za one izvan bloka poput Srbije odbijanje osetilo još snažnije.

"EU je u početku bila malo spora i nespretna. To se često dešava sa EU, naravno da ne može biti tako brza i intervencionistička kao što mogu biti Kina ili Rusija", rekla je Milena Lazarević iz Centra za evropsku politiku u Beogradu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC / nr

Zvaničnici Srbije navode da kineski stručnjaci, koji su ostali u zemlji, sada vode vladinu politiku koronavirusa i za razliku od većine Evrope, Srbija sledi kineski model izolacije čak i blagih slučajeva korona virusa u velikim terenskim bolnicama.

Povezane vesti - VUČIĆ: “Značajna pomoć stiže u Srbiju”

Dodaje se da se srpski zvaničnici nadaju da će rana primena strogih kineskih mera značiti da će zemlja izbeći veliku epidemiju kakve se viđaju u zapadnoevropskim zemljama.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bs

Epidemija koronavirusa u Srbiji na mnogo načina je nastavak prethodne bitke za srce i um Srbije, ocenjuje britanski list.

Vučić se, kako piše Gardijan, pohvalio i evropskom pomoći, ali veliki kineski gestovi verovatno će ostati u javnom sećanju. Premijerka Ana Brnabić rekla je da želi da podigne spomenik srpsko-kineskom prijateljstvu kada se završi pandemija, dok je jedan bilbord provladinog tabloida u Beogradu imao jednostvanu poruku: "Hvala, brate Si"., zaključuje se u ovom tekstu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
10°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve