Vesti
22.06.2023. 17:42
Beta

Ministar tvrdi

Gašić: "Nisam optužio Nemačku"

1
Izvor: Beta / VLADA SRBIJE / Pedja Vuckovic

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izjavio je u Skupštini Srbije da nije optužio Nemačku za štićenje ubice srpskog političara sa Kosova Olivera Ivanovića, već da je njegova izjava pogrešno preneta.

 

"Tražili smo od nemačkih organa pod čijom je zaštitom u ovom trenutku taj čovek, znak pitanja. Da nam daju podatke", pročitao je Gašić stenogram sa sednice u sredu, navodeći da je njegova izjava preneta bez tog znaka pitanja.

Prema njegovim rečima, neko je već jutros pisao ambasadi Nemačke "sa željom da načini štetu svojoj zemlji".

"Ništa drugo. I odjednom nije više tema Ribnikar, ni Mladenovac, ni poginula deca. Sad je ovo glavna tema", rekao je Gašić.

Naveo je da su mediji već pisali o tome da je iz nemačke tajne službe "BND" srpskim kolegama javljeno da automobil "astra" nije korišćen u ubistvu Ivanovića, ali da je imao ulogu da skrene trag.

"Nemački bezbednjaci su samoinicijativno obećali da će od kosovske polcije tražiti video-zapise sa mesta zločina, ali Bezbednosno-informativnoj agenciji do danas nije ništa dostavljeno", rekao je Gašić.

Ministar je dodao da su tražili i rezultate veštačenja DVR-a iz prostorija Ivanovićeve stranke u Kosovskoj Mitrovici, koji su bili poslati u Vizbaden, kako bi srpska strana mogla da sprovede istragu do kraja.

Prema njegovim rečima, prvi sudija Unmika na Kosovu naveo je da je laboratorija iz Vizbadena poslala poklapanje.

"Ono što morate da shvatite, predmet je kompletan i radna grupa kada ga je završila, predala ga je Specijalnom tužilaštvu i on je još uvek aktivan i mi po njemu radimo", kazao je Gašić.

Svi mediji u Srbiji preneli su izjavu Gašića sa sednice u sredu, da Srbija zna ko je ubio Ivanovića i da su "tražili od nemačkih organa pod čijom je zaštitom u ovom trenutku taj čovek, da im daju podatke", nakon čega je reagovala ambasada Nemačke u Beogradu koja je to demantovala.

"Vlada Nemačke nema saznanja ko je ubio Olivera Ivanovića 16. januara 2018. godine. Kategorično odbacujemo optužbu da je počinilac pod zaštitom nemačkih vlasti. Savezna vlada nije primila zahtev srpskih vlasti po ovom pitanju", navela je Ambasada u saopštenju dostavljenom agenciji Beta.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve