Gde će sve proći prve dve linije beogradskog metroa

Gde će sve proći prve dve linije beogradskog metroa

FOTO TANJUG/NIKOLA ANDJIC/ nr


Radovi na izgradnji prve linije beogradskog metroa trebalo bi da počnu u novembru, a ova linija, kako je objašnjeno danas nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju za Beogradski metro, počinjaće u Železniku i završavati se u Mirijevu.

Biće dugačka 21,3 km i imaće 21 stanicu, a njihova imena jasno pokazuju trasu ove linije.

Stanice su: Železnik, Makiš, Žarkovo, Bele vode, Trgovačka, Požeška, Banovo brdo, Most na Adi, Sajam, Gazela, Savski trg, Trg republike, Bajlonijeva pijaca, Cvijićeva, Pančevački most, Karaburma, Diljska, Višnjička, Mirijevski bulevar, Sedma gimnazija, Mirijevo.

FOTO TANJUG/NIKOLA ANDJIC/ nr

FOTO TANJUG/NIKOLA ANDJIC/ nr

Prva linija bi trebalo da bude gotova 2028. godine.

Kada je reč o drugoj liniji, nije precizirano kada će tačno početi njena izgradnja, ali je rečeno da bi to trebalo da se desi veoma brzo nakon završetka prve linije.

Povezane vesti – MALI: Krajem godine počinje izgradnja prve linije metroa

Druga linija će biti dugačka 19,2 km i imaće 20 stanica.

Ona počinje u Mirijevu, a stanice su: Ustanička, Mite Ružića, Cvetkova pijaca, Vojislava Ilića, Šumatovačka, Južni bulevar, Makenzijeva, Manjež, Savski trg, Blok 18, Sava centar, Arena, Merkator, Opština Novi Beograd, Aleksandra Dupčeka, Senjski trg, Stadion Zemun, Filipa Višnjića, Novi novosadski put, Zemun.

FOTO TANJUG/NIKOLA ANDJIC/ nr

FOTO TANJUG/NIKOLA ANDJIC/ nr

Beogradski metro imaće i treću liniju, čija trasa još nije utvrđena, a njen koncept kako je najavio ministar finansija Siniša Mali biće Beograđanima predstavljen u aprilu.

Planirano je da svaka stanica metroa bude drugačija a prema rečima zamenika gradonačelnika Beograda, Gorana Vesića konkurs za osmišljavanje njihovog izgleda biće raspisan ove godine.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar