Vesti
21.04.2024. 20:48
Beta

(Ne)očekivano

Glasanje za razrešenje predsednika opština na severu Kosova nije uspelo

1
Izvor: Beta/AP / Visar Kryeziu

Predsednik Centralne izborne komisije (CIK) Kosova Krešnik Radonići saopštio je da proces glasanja za razrešenje predsednika opština na severu nije uspeo.

On je na poslednjoj konferenciji za medije saopštio da je u Leposaviću glasalo 124 ljudi od 13.000 registrovanih, a u Zubinom Potoku 18, od 6.000 s pravom glasa. 

Naveo je još da u Zvečanu niko nije glasao, a da je u Severnoj Mitrovici bilo ukupno 111 glasova.

On je rekao da je CIK, uprkos izazovima, preduzeo sve neophodne korake kako bi građanima omogućio da ostvare svoje demokratsko i zakonsko pravo.

"Većina upisanih birača nije glasala kako je propisano Zakonom o lokalnoj samoupravi u Republici Kosovo, tako da nije postignuto potrebnih 50 odsto (plus jedan birač)", kazao je on.
 

Stoga, kako je naveo, CIK smatra da je građanska inicijativa za smenu predsednika opština Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica propala.

Albanski gradonačelnici opština na severu dobili su mandate u aprilu prošle godine na izborima koje su, takođe, bojkotovali Srbi, nakon poziva Srpske liste.

I posle Erden Atić je gradonačelnik Severne Mitrovice, Ilir Peci Zvečana, Ljuljzim Hetemi Leposavića i Izmir Zećiri iz Zubin-Potoka.

Iz tužilaštva i policije Kosova su kazali da tokom glasanja nije bilo incidenata niti problema koji su mogli uticati na tok glasanja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
19°C
05.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve