Vesti
05.07.2022. 11:11
Beta

Beograd

Glavna autobuska stanica - projekat koji nikako da se završi

Autobus
Izvor: Shutterstock

I dalje nije poznato kada će se glavna autobuska stanica preseliti iz centra grada na Novi Beograd, odnosno kada će biti završena. O tome ne odlučuje Grad već Odbor direktora Beogradske autobuske stanice (BAS) koji čini 11 direktora, objavio je RTS.

Ugovor o gradnji autobuske stanice u novobeogradskom Bloku 42, potpisan je između BAS-a i Grada 2017, kamen temeljac je postavljen 2018, dok su radovi započeli 2019,  preneo je RTS.

"Mi imamo građevinsku dozvolu koja je izdata u decembru 2021. godine i u kojoj piše da mi za tri godine treba da prijavimo radove, a za pet godina da dobijemo upotrebnu dozvolu, znači imamo još četiri pune godine da završimo", rekao je predsednik Nezavisnog sindikata BAS-a Slobodan Kovrlija.
 

Za izgradnju stanice, BAS je uzeo kredit od 12 miliona od banke, a ostatak je trebalo da finansira iz sopstvenih sredstava.

Kako je navedeno, tokom godina troškovi izgradnje su porasli, pojavili su se i dugovi.
 

"Sada su se na našoj parceli, gde smo mi već sagradili jedan deo, pojavila tri vlasnika, porodica Martinović, koji traže upis. Znači, deo koji smo mi uradili radimo na nečijem zemljištu. Ni Grad Beograd nije uradio sve svoje obaveze, a ni mi zbog poznate situacije sa koronom nismo izvršili sve svoje obaveze", istakao je Kovrlija.
 

U preduzeću 30,1 odsto akcija ima Grad, 10 odsto je u vlasništvu PIO fonda, a ostatak pripada radnicima BAS-a i onima koji su akcije ovog preduzeća kupovali na berzi.

Precizirano je da su pravila u akcionarskom društvu BAS da svako ko ima 311 akcija može da učestvuje u radu Skupštine akcionara i da glasa, sa 9.000 akcija može da menja pravilnike, dok odluke donosi bord direktora, a potvrđuje Skupština ancionara.

Novi gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić odmah po preuzimanju funkcije je ponovo pokrenuo priču o završetku autobuske stanice. Najavio je da će predložiti Vladi Srbije da "oduzme ovu autobusku stanicu toj privatnoj kompaniji BAS koja je nije izgradila", navodeći da se završetak čeka tri godine i da bi to na sebe trebalo da preuzme Grad.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dobra vest: Novi autobusi za prevoz osoba sa invaliditetom
Autobusi

Na prirodni gas

31.03.2022. 20:30

Dobra vest: Novi autobusi za prevoz osoba sa invaliditetom

Grad Beograd je kupio 23 autobusa za školski prevoz i za prevoz osoba sa invaliditetom, rekao je u četvrtak zamenik gradonačelnika Goran Vesić.
Close
Vremenska prognoza
light rain
13°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve