Vesti
09.11.2019. 13:12
Tanjug

GODINU DANA TAKSI Ljajić: Dijalog sa Prištinom "mrtav" zbog uvođenja taksi

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar trgovine Rasim Ljajić ocenio je da je zbog poteza Prištine da uvede takse od 100 odsto na srpsku robu, dijalog "mrtav". Ljajić je istakao da će u četiri kosovske opštine oko 150 radnji biti zatvoreno, kao i nekoliko apoteka i ugostiteljskih objekta, što je, kako je naglasio, jedna vrsta protesta.

"To je nastavak protesta nakon uvođenja taksi kako bi se dokazala besmislenost tog poteza da u 21. veku imate situaciju da podižete barijere u trgovini između gradova i duž različitih prostora", rekao je Ljajić za TV Pink, ukazujući da se to dogodilo "u vreme kada se svi zalažemo za stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora, za ukidanje carina i vancarinskih barijera".

Ocenio je da je to korak "koji nas vraća unazad, koji sprečava trgovinu i koji ne šteti samo ekonomskoj privredi Srbije, već i privredi Kosova".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Kako navodi ministar, uvođenje taksi od 100 odsto je besmislen potez koji nije uveden iz ekonomskih, već iz političkih razloga i na koji je na kraju doveo do prestanka političkog dijaloga, koji je uz sve poteškoće davao neke rezultate, a sada je "mrtav".

"U Prištini su videli da nema tog autoriteta koji ima snage da povuče potez i natera ih da ukinu takse, SAD imaju druge prioritete, jer ne stoji zapadni Balkan tako visoko na lestvici prioriteta velikih sila i zato je Priština i shvatila da može da se ovako ponaša. Haradinaju će sve ovo povećati rejting na Kosovu, a ovo je takođe i trka za neke političke poene", rekao je Ljajić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve