Vesti
24.03.2023. 11:56
Beta

Ambasador o NATO agresiji

Kristofer Hil: "Verujem da Srbija ima snage da potisne ogorčenje"

bombardovanje, 23. 4. 20022.
Izvor: EPA / SASA STANKOVIC

Američki amasador Kristofer Hil uputio je saučešće porodicama poginulih u ratovima devedesetih i porodicama poginulih u NATO bombardovanju.

Hil je, povodom godišnjice početka bombardovanja SR Jugoslavije, izjavio za list "Kurir" da narod Srbije ne treba da zaboravi to vreme, ali da veruje da ima dovoljno snage da potisne ogorčenje.

"Znam da narod Srbije ne može da zaboravi to strašno vreme, i ne treba. Narod Srbije ne može da potisne svoju bol, ali verujem da ima dovoljno snage da potisne svoje ogorčenje", izjavio je Hil.

Dodao je da je on posvetio život diplomatiji - pronalaženju diplomatskih rešenja za naizgled nerešive probleme.

"Tokom svoje diplomatske karijere naučio sam da diplomatija ponekad doživi neuspeh. Kada se to dogodi, posledice mogu biti tragične", rekao je Hil.

On naglašava da Amerika i Srbija zajedno mogu graditi bolju budućnost.

"Posvećenost Sjedinjenih Američkih Država partnerstvu sa Srbijom je nepokolebljiva, kao i naša opredeljenost za diplomatiju. Zajedno možemo graditi bolju budućnost kakvu narod Srbije zaslužuje i želi za buduće generacije", poručio je Hil.

Za list "Kurir" je govorio i šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu brigadni general Đampjero Romano i naglasio da je potrebno gledati u budućnost.

"Ne zaboravljamo prošlost, ali možemo da idemo napred. To je ono što NATO i Srbija rade, zajedno gledajući ka boljoj budućnosti. Naše dugotrajno partnerstvo zasnovano je na političkom dijalogu i praktičnoj saradnji u brojnim oblastima, uz potpuno poštovanje politike vojne neutralnosti Srbije. U potpunosti sam posvećen svojoj ulozi u ovom važnom procesu", naveo je Romano.

Kako je istakao, "NATO i Srbija su bliski partneri".

"Radili smo zajedno kako bismo bili spremniji za vanredne situacije poput poplava i šumskih požara, pomažemo Srbiji na reformama svojih bezbednosnih snaga i institucija, obučavamo srpske vojnike za mirovne misije i uložili smo milione evra kako bismo pomogli Srbiji da uništi stotine tona zastarele municije", naveo je Romano.

Takođe, podsetio je, "imamo dugotrajnu naučnu saradnju sa Srbijom kroz program 'Nauka za mir i bezbednost', između ostalog i u oblastima kao što su energetska i ekološka bezbednost, borba protiv terorizma i sajber odbrana".

"NATO je u potpunosti posvećen daljem pružanju podrške stabilnosti širom Zapadnog Balkana, uključujući i kroz našu misiju NATO - Kfor, koja nastavlja da pruža sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu s mandatom zasnovanim na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine", istakao je Romano.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Matijas Kincel: Bombardujući Beograd "ispravljali“ Aušvic
bombardovanje, 20. 12. 2021.

Intervju

20.12.2021. 01:26

Matijas Kincel: Bombardujući Beograd "ispravljali“ Aušvic

Veliku pažnju ne samo domaćih istoričara, već i šire javnosti, privukla je knjiga nemačkog politikologa i istoričara Matijasa Kincela "Put u rat – Nemačka, NATO i Kosovo“, koju je sredinom godine objavio "Službeni glasnik“. Knjiga je pisana pitkim jezikom, a u Nemačkoj je objavljena samo nekoliko meseci nakon NATO agresije na SRJ, potkraj 1999. godine. Zbog čega nije objavljena u Srbiji ranije?
Close
Vremenska prognoza
few clouds
27°C
30.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve