Društvo
01.12.2017. 11:16
R.E.

GODIŠNJICA OSNIVANJA PRVE ZAJEDNIČKE DRŽAVE JUŽNIH SLOVENA: 99 godina od nastanka Kraljevine SHS

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pre 99 godina osnovana je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, koja je nakon toga promenila osam naziva i iz monarhističkog uređenja prešla u republiku

Prvog decembra 1918. godine, u Palati Krsmanović na Terazijama u Beogradu, regent Aleksandar I Karađorđević proglasio je prvu zajedničku državu Južnih Slovena - Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Kraljevina SHS zauzimala je teritoriju današnje Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore, i najveći deo današnje Hrvatske i Slovenije.

Kraljevina Srbija je prvi put zvanično iznela stav o ujedinjenju Južnih Slovena u jednu državu kroz Nišku deklaraciju, 7. decembra 1914. godine, dok su prvi konkretni pregovori o njenom uređenju vođeni tri godine kasnije.

Na Krfu je 1917. godine doneta Krfska deklaracija koja je ustanovila naziv države, monarhističko uređenje, teritoriju, ravnopravnu upotrebu imena sva tri naroda, pisma, veroispovesti, jednakost svih građana, opšte biračko pravo i tajno glasanje.Osnove Ženevskog sporazuma iz 1918. godine bile su ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca u jednu nedeljivu državu i ponuda Crnoj Gori da uđe u Kraljevinu SHS. Tim sporazumom je predviđeno i da spoljašnje granice budu određene samoopredeljenjem naroda.

Uslovi za stvaranje Kraljevine SHS stvoreni su po završetku Prvog svetskog rata, posle propasti Austrougarske monarhije i Otomanskog carstva.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve