Vesti
20.01.2024. 14:42
Beoinfo

Da se ne zaboravi

Godišnjica smrti VELIKANA SRBIJE

1
Izvor: Beoinfo

U okviru državne ceremenoje obeležavanja godišnjica smrti vojvode Živojina Mišića, vojvode Petra Bojovića i generala Pavla Jurišića Šturma, na Novom groblju položio je vence vršilac dužnosti sekretara Sekretarijata za upravu Grada Beograda Srđan Zoraja. 

On je za Beoinfo istakao da je cilj obeleževanja godišnjica smrti čuvenih vojvoda afirmacija vrednosti rodoljublja.

"Takođe negovanje tradicije sećanja na velike žrtve koje je srpski narod u Prvom svetskom ratu prineo na oltar borbe za slobodu Srbije, na herojsku borbu srpske vojske i otpor neprijatelju. Time se odaje počast i ističe nesvakidašnja umešnost i genijalnost srpskih vojvoda u vojnički teškoj pozciji u kojoj se našla naša država i narod. Takođe, to je i divljenje za herojstvo i predanost otadžbini svim oficirima i vojnicima armije Kraljevine Srbije u borbi za očuvanje slobode od daleko snažnijeg neprijatelja. Ovo je sećanje i na veliko stradanje običnih ljudi, žena i dece u ratu u kome neprijatelj nije poštedeo civile masovnog ubijanja i zverskog uništavanja gradova i sela", istakao je Zoraja.

1
Izvor: Beoinfo

On je dodao da su ovi dani važni da se održi sećanje na herojstvo, na ljubav prema domovini i na odvažnost u borbi protiv neprijatelja.

"Važno je preneti poruku novim generacijama da je ljubav prema domovini i spremnost da se ona brani osnov slobode svih građana naše Srbije. U to ime neka je večna slava i hvala junacima Prvog svetskog rata i neka večno živi sećanje na njihovu hraborost i spremnost da se podnese najveća žrtva za Srbiju", zaključio je resorni sekretar.

Povodom 103. godišnjice smrti vojvode Živojina Mišića, 79. godišnjice smrti vojvode Petra Bojovića i 102. godišnjice smrti armijskog đenerala Pavla Jurišića Šturma vence su položili delegacije Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i predstavnici boračkih udruženja i udruženja građana za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Ceremoniju je organizovala Vlada Republike Srbije i Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
15°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve