Vesti
11.07.2019. 13:32
Tanjug

GODIŠNJICA ZLOČINA NAD BOŠNJACIMA: Počela komemoracija u Srebrenici

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine u Memorijalnom centru Potočari počelo je obeležavanje 24. godišnjice zločina nad Bošnjacima, koji se dogodio u julu 1995. godine u zaštićenoj zoni UN.

Komemoraciji prisustvuje brojne delegcije među kojima su Karmel Ađius, Šefik Džaferović, Lars-Gunar Vigemark, Erik Nelson, Valentin Inzko, Bakir Izetbegović, Denis Zvizdić...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Darko Bandic

Uoči početka dženaze neki od zvaničnika BiH su dali izjave koje su se uglavnom odnosile na to da bi pravno trebalo urediti negiranje da se u Srebrenici dogodio geocid nad Bošnjacima.

Džaferović je s tim u vezi poručio da je negiranje genocida Milorada Dodika, kako je rekao, "sramotno i necivilizacijski".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Darko Vojinovic

O istoj temi govorio je i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU Lars-Gunar Vigemark ističući da je odgovornost svih lidera u celom regionu da stvore atmosferu koja će omogućiti utvrđivanje istine i kažnjavanje nedela, ali da, nažalost, u BiH takva politička klima još ne postoji, preneo je sarajevski portal Klix.

Komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović mišljenja je da je srebrenički genocid ogledalo u kojem bi svi Evropljani trebalo dobro da se pogledaju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Darko Bandic

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i sigurnost Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han poručili su:

"Ova tragedija nas još uvek progoni. Naša srca i misli su sa žrtvama i svima onima čiji su životi pogođeni ovim tragičnim događajima. Naša je zajednička dužnost da se uvek sećamo Srebrenice, jednog od najmračnijih trenutaka čovečanstva u modernoj evropskoj istoriji".

Na Memorijalnom groblju u Potočarima danas će biti sahranje još 33 žrtve ovog zločina.

Verski deo današnjeg programa predvodi reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve