Vesti
29.01.2021. 21:01
Tanjug

GOJKOVIĆ: "Dara iz Jasenovca" nije propaganda

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković osudila je danas napade na film "Dara iz Jasenovca" u tekstu magazina "Varajati" u kojem se navodi da je ostvarenje Predraga Gage Antonijevića propaganda.

"Napadi na film "Dara iz Jasenovca" i pokušaj njegove diskreditacije, kroz potpuno neprimerene, neutemeljene i neistinite političke ocene i optužbe, ne predstavljaju kritiku filma, već pokušaj osporavanja prava da se govori o Jasenovcu kao mestu stradanja srpskog naroda", navodi se u saopštenju Gojković.

Ministarka napominje da "Dara iz Jasenovca" nije propaganda, i da je taj film glas žrtve, priča o stradanju i logoru koji je bio jedinstven i po tome što je u svom sistemu imao logor smrti za decu.

Povezane vesti - "Dara iz Jasenovca" prvi srpski film u trci za Zlatni globus

"Zahvaljujući ljudskoj i umetničkoj hraborsti reditelja Predraga Gage Antonijevića, glumaca i svih učesnika u stvaranju filma, ovo stradanje je konačno prikazano na filmskom platnu posle više od sedam decenija ćutanja", poručuje Gojković.

Kako se u saopštenju navodi, "očigledno je da "Dara iz Jasenovca" nije nikakva nacionalistička propagadna, niti je usmerena protiv bilo koga.

"Ovo je priča zasnovana na istorijskim činjenicama i autentičnim svedočanstvima preživelih žrtava strahota ovog logora. Istina o Jasenovcu i njegovim žrtvama ne može biti sakrivena. Bez obzira na namere onih koji pokušavaju da ovakvim podmetanjima i naručenim kampanjama nanesu štetu filmu i obavezi da se o Jasenovcu priča, svet mora da zna o monstruoznosti ovih zločina", ističe Gojković.

Ona dodaje da je film "Dara iz Jasenovca" delo koje zaslužuje dužnu pažnju svetske publike i javnosti, koja je bila uskraćena za istinu o stradanjima Srba, Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu.

Kritičar njujorškog časopisa "Varajeti" Džej Vajsberg je srpskog kandidata za Oskara, film "Dara iz Jasenovca" okarakterisao kao "nacinalističku propagandu".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve