Vesti
29.01.2021. 21:01
Tanjug

GOJKOVIĆ: "Dara iz Jasenovca" nije propaganda

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković osudila je danas napade na film "Dara iz Jasenovca" u tekstu magazina "Varajati" u kojem se navodi da je ostvarenje Predraga Gage Antonijevića propaganda.

"Napadi na film "Dara iz Jasenovca" i pokušaj njegove diskreditacije, kroz potpuno neprimerene, neutemeljene i neistinite političke ocene i optužbe, ne predstavljaju kritiku filma, već pokušaj osporavanja prava da se govori o Jasenovcu kao mestu stradanja srpskog naroda", navodi se u saopštenju Gojković.

Ministarka napominje da "Dara iz Jasenovca" nije propaganda, i da je taj film glas žrtve, priča o stradanju i logoru koji je bio jedinstven i po tome što je u svom sistemu imao logor smrti za decu.

Povezane vesti - "Dara iz Jasenovca" prvi srpski film u trci za Zlatni globus

"Zahvaljujući ljudskoj i umetničkoj hraborsti reditelja Predraga Gage Antonijevića, glumaca i svih učesnika u stvaranju filma, ovo stradanje je konačno prikazano na filmskom platnu posle više od sedam decenija ćutanja", poručuje Gojković.

Kako se u saopštenju navodi, "očigledno je da "Dara iz Jasenovca" nije nikakva nacionalistička propagadna, niti je usmerena protiv bilo koga.

"Ovo je priča zasnovana na istorijskim činjenicama i autentičnim svedočanstvima preživelih žrtava strahota ovog logora. Istina o Jasenovcu i njegovim žrtvama ne može biti sakrivena. Bez obzira na namere onih koji pokušavaju da ovakvim podmetanjima i naručenim kampanjama nanesu štetu filmu i obavezi da se o Jasenovcu priča, svet mora da zna o monstruoznosti ovih zločina", ističe Gojković.

Ona dodaje da je film "Dara iz Jasenovca" delo koje zaslužuje dužnu pažnju svetske publike i javnosti, koja je bila uskraćena za istinu o stradanjima Srba, Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu.

Kritičar njujorškog časopisa "Varajeti" Džej Vajsberg je srpskog kandidata za Oskara, film "Dara iz Jasenovca" okarakterisao kao "nacinalističku propagandu".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
04.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve