GOREO ALBANSKI PARLAMENT Demonstranti traže Raminu ostavku

GOREO ALBANSKI PARLAMENT Demonstranti traže Raminu ostavku

AP Photo/Hektor Pustina


Oko deset policajaca i nekoliko demonstranata povređeno je sinoć tokom antivladinih protesta u Tirani, javljaju agencije.

Na protestima u Tirani okupilo se više hiljada pristalica albanske opozicije desnog centra, tražeći ostavku vlade premijera Edija Rame i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Pojedini učesnici protesta, među kojima je bila i grupa sa maskama na licima, gađala je molotovljevim koktalima, petardama i farbom ulaz zgrade vlade, a kasnije i parlamenta.

Nakon što je grupa demonstranata probila policijski kordon, dobili su odgovor u obliku suzavca. Na fotografijama, koje je objavio Albanijan dejli njuz, vidi se kako bukti vatra ispred zgrade vlade.

Albanski premijer Edi Rama rekao je da je tužan zbog nasilja, koje su iskazali pojedini demonstranti. On je poručio lideru opozicije i njegovim pristalicama da ne mogu da naškode ni premijeru ni vladi, ali da takve akcije nanose štetu samo Albaniji.

AP Photo/Hektor Pustina

AP Photo/Hektor Pustina

Predsednik Iljir Meta pozvao je učesnike protesta da “izbegavaju nasilničko ponašanje i sukobe”. Oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Sander Lešaj, koji je na Tviteru poručio da “demokratiju ne grade molotovljevi kokteli, čiji je cilj uništenje Albanije”.

Lider opozicione Demokratske partije Ljuljzim Baša rekao je da je opozicija “odlučna da nastavi da vodi veću i odlučniju bitku dok god vlada drži Albaniju odvojenom od Evrope”.

“Ovde smo sa misijom, da oslobodimo Albaniju od zločina i korupcije, da učinimo da Albanija bude kao i ostatak Evrope”, rekao je Baša na protestu.

 Opozicija optužuje Ramu za korupciju i povezanost sa organizovanim kriminalom, što vlada negira. Opozicioni poslanici napustili su parlament u znak protesta, ali su mnoga njihova mesta popunili drugi opozicioni kandidati. Vladajući socijalisti imaju 74 mesta u parlamentu, koji broji 140 poslanika.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar