Vesti
22.11.2023. 09:27
R.E.

Long Ajlend

Gori laboratorija Nikole Tesle

vatrogasci
Izvor: Shutterstock

Jedinu Teslinu preostalu laboratoriju na Long Ajlendu u Njujorku - Naučni centar u Vordenklifu, zahvatio je požar.

Prema policiji okruga Safolk, poziv je stigao u utorak oko 17 sati po lokalnom vremenu, zbog požara na zgradi na raskrsnici Robinsonove i Tesline ulice u Ist Šoremu.

Teslin naučni centar je mesto gde se nalazi jedina preostala laboratorija srpskog naučnika Nikole Tesle.

Jedan vatrogasac je povređen i hospitalizovan, dok se borio sa požarom, prenose lokalni mediji, navodeći da obim štete još nije poznat.

Tesla je živeo u Šoremu otprilike tri godine, gde je napravio revolucionarna otkrića u oblasti električne energije i bežične tehnologije.

Zgrada je trenutno pod opsežnom rekonstrukcijom.

Direktor centra Mark Alesi je u četvrtak na Gala donatorskoj večeri, na kojoj su bili i ambasador Ljiljana Nikšić i generalni konzul u Njujorku Vladimir Božović, rekao da im je čast što ih najveće kompanije poput Gugla, Amazona, Majkrosofta i mnogih drugih iz Silicijumske doline, kao i direktori velikih multinacionalnih korporacija, ali i Fondacije Ilona Maska, podržavaju u daljoj konzervaciji i rekonstrukciji Tesline laboratorije.

Upravo povodom izgradnje novog tornja, članovima borda ovog centra obratio se Ilon Mask i izrazio spremnost da podigne planetarno najveći toranj na mestu Teslinog tornja čija je gradnja počela 1901.

U kompleksu je bilo u toku uklanjanje svih objekata koji nemaju istorijski značaj, a plan je bio da do juna bude otvoren Centar za posetioce, prenosi RTS.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ko je "Tesli" najveća konkurencija
1

Sukob giganta

10.10.2023. 12:58

Ko je "Tesli" najveća konkurencija

“Tesla“ i “Rivijan“, dva istaknuta proizvođača električnih vozila, trenutno se suočavaju s različitim izazovima i reakcijama tržišta, što otkriva kompleksnost konkurencije u ovoj rastućoj industriji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve