Vesti
05.08.2023. 00:00
Beta

Odlučeno

Gradiće se dva memorijalna centra jasenovačkim žrtvama

Jasenovac
Izvor: Shutterstock

Predsednici vlada Srbije i Republike Srpske Ana Brnabić i Radovan Višković potpisali su u Banjaluci Memorandum o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama.

 

Memorijlani centri biće izgrađeni u Donjoj Gradini kod Kozarske Dubice i u Beogradu.

Dokument je potpisan u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednika RS Milorada Dodika i srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović.

U Memorandumu je izražena opredeljenost da "u cilju sećanja i negovanja kulture na žrtve ustaškog genocida, pod okriljem nacističke NDH, čiji vrhunac predstavlja sistem koncentracionih logora Јasenovac, budu izgrađena dva memorijalna centra i to u Donjoj Gradini, kao mestu stradanja na kojem su vršene egzekucije, mučenja i zlostavljanja, i u Beogradu, kao glavnom gradu Srbije“.

Potpisnici Memoranduma su se obavezali da će obezbediti uslove da se centri izgrade u skladu sa najvišim standardima i da budu dostojni sjećanja na žrtve Јasenovca, navodi se u saopštenju.

Takođe, potpisnici Memoranduma su saglasni da će spomenik u Donjoj Gradini i spomenik u Beogradu biti istog izgleda.

U cilju realizacije zajedničkog projekta izgradnje memorijalnih centara, potpisnici su saglasni da se osnuje zajedničko Upravljačko telo, koje će činiti patrijarh Srpske pravoslavne crkve, predsednici Srbije i Republike Srpske, predsednici vlada Srbije i RS, kao i predsednici Narodnih skupština Srbije i RS.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Jasenovac i Stepinac su hrvatska frustracija"
Jasenovac

Revizija prošlosti

15.06.2022. 14:27

"Jasenovac i Stepinac su hrvatska frustracija"

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) 20. aprila je u nekoj vrsti njihovog Memoranduma izdala Obavijest, odnosno "Priloge za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom u pogledu njihova ulaska u Evropsku uniju“.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
06.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve