Vesti
21.04.2023. 09:35
Beta

Čime raspolaže vojska

Srpski "Granit": Šta će građani moći da vide na vežbi u subotu

1
Izvor: MINISTARSTVO ODBRANE RS / Andrija Gavrilovic

Dan Vojske Srbije 23. april, koji se slavi u znak sećanja na dan kada je 1815. na praznik Cveti podignut Drugi srpski ustanak protiv otomanske vlasti, biće obeležen i prikazom vojnih sposobnosti "Granit 2023", u subotu na aerodromu u Batajnici.

Na prikazu sposobnosti Vojske Srbije biće angažovano više od 5.000 pripadnika sistema odbrane, oko 2.300 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 60 vazduhoplova.

U letačkom delu programa nastupiće avioni "MiG-29", "Orao" i "Lasta", helikopteri "Mi-35", "H-145M" i "Mi-17, a biće prikazani i protivvazduhoplovni raketni sistemi "FK-3" i "Pancir".

Građani će moći da vide i modernizovani raketni sistemi "Kub", protivavionski samohodni artiljerijsko-raketni sistem PASARS i protivoklopni raketni sistemi "Kornet".

Biće prikazan i samohodna top-haubica 155 mm NORA i modularni višecevni bacač raketa "Oganj" kao i i oklopna borbena vozila "Lazar-3", "Miloš" i "Hamer".

Uz oklopni transporteri MRAP 6x6, tenkove T-72MS, oklopno-izviđački automobili BRDM-2MS, besposadna vozila "Mali Miloš", biće prikazane i bespilotne letelice "CH-92" i "Pegaz".

Kapije vojnog aerodroma "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici biće otvorene u subotu za sve građane od 9 do 15 časova, najavljeno je iz ministarstva odbrane.

Iako je Drugi srpski ustanak sa vojnog stanovišta bio manje važan i znatno kraći od Prvog srpskog ustanka, smatra se da je započeo proces koji je doveo do većeg stepena srpske autonomije u okviru Osmanskog carstva i kasnijeg uspostavljanja Kneževine Srbije.

Kneževina Srbija je dobila svoju skupštinu, Ustav i naslednu vladarsku dinastiju, čime u udareni temelji moderne srpske državnosti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kakva je to vojna vežba "Platinasti vuk" i po čemu je posebna
Vojnici, vojska

Ministarstvo odbrane

10.04.2023. 18:45

Kakva je to vojna vežba "Platinasti vuk" i po čemu je posebna

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je zaključkom Vlade Srbije iz marta taktička vojna vežba "Platinasti vuk" izuzeta iz moratorijuma na izvođenje vežbi sa stranim partnerima i da je donošenje te odluke "ispunjavanje obaveza koje je Srbija preuzela vezi sa učešćem Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama".
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
13°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve