HAN PORUČUJE EU: Otvorite vrata Severnoj Makedoniji, važno je zbog Srbije

HAN PORUČUJE EU: Otvorite vrata Severnoj Makedoniji, važno je zbog Srbije


Politički kompromis na Zapadnom Balkanu mora biti nagrađen, poručuje uoči sutrašnje sednice Saveta EU komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han.

“Ako ponovo bude pokrenut dijalog između Srbije i Kosova, oni moraju da vide da će investicija u pronalaženje političkog kompromisa biti nagrađena. U suprotnom nemaju podsticaj. Svi treba da shvate koliko je u interesu celog regiona važno dati znak jednoj zemlji”, poručio je Han.

Han je pred sutrašnji sastanak Saveta EU, koji će razmatrati politiku proširenja i napredak zemalja u procesu evrointegracija, ponovio da je Severna Makedonija uradila sve što je od nje traženo i upozorio da bi svako odlaganje adekvatnog EU odgovora na to predstavljalo rizik.

On je ponovio da, ako jedna zemlja koja je investirala mnogo u evropsku perspektivu, a njeni lideri pokazali hrabrost u postizanju kompromisa ne bude nagrađena za to, onda EU gubi kredibilitet, ali i moć delovanja u celom regionu Zapadnog Balkana.

Ministri spoljnih i evropskih poslova EU na sastanku Saveta u Luksemburgu sutra bi trebalo da donesu zaključke i preporuke o daljim koracima zemalja koje se nalaze u procesu pristupanja EU.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar