Han: Srbija da sprovede reforme u vladavini prava, važan dijalog s Prištinom

Han: Srbija da sprovede reforme u vladavini prava, važan dijalog s Prištinom

BETAPHOTO/European Council/Chistos Dogas/DS


Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je u Briselu da su zemlje Zapadnog Balkana postigle neke značajne rezultate, ali da ostaje mnogo izazova, naročito u vladavini prava.

Predstavljajući godišnji paket o napretku zemalja Zapadnog Balkana, Han je u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta (AFET) rekao da zemlje-kandidati i potencijalni kandidati za članstvo u EU treba da više učine na pomirenju i dobrosusedskim odnosima, jer EU ne može i neće da uvozi nerešene sporove. Rekao je i da te zemlje treba da nastave da razvijaju privredu.

Han je kazao da Srbija i Crna Gora moraju da deluju s većom odlučnošću i da sprovedu reforme u oblasti vladavine prava, ocenivši da je to najvažniji preduslov za napredak, uključujući ispunjavanje kriterijuma za pregovaračka poglavlja 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava, i na pravdu, slobodu i bezbednost.

Ukazao je na važnost dijaloga Beograda i Prištine, koji treba da dovede do pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa i naveo da dve strane treba da izbegavaju provokacije.

Prištinske takse na uvoz robe iz Srbije i BiH bacile senku na evropski put Kosova i one moraju odmah da budu ukinute, rekao je Han.

Da se otvore pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom

Evropska komisija, kako je istakao Han, predlaže otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom jer su obe zemlje napredovale u reformama.

“Severna Makedonija je nastavila ambicioznu reformsku agendu, a istorijski sporazum koji je postigla s Grčkom o rešavanju dugotrajnog spora oko svog naziva, dokaz je snage privlačnosti koju ima evropska perspektiva. Ovo je, zajedno sa bilateralnim sporazumom sa Bugarskom, primer kako ojačati dobrosusedske odnose za celi region. Ovo je svetao primer za druge zemljeEU će ostati posvećena podršci Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu”, naveo je Han i dodao da u BiH treba bez daljeg odlaganja formirati vlasti na svim nivoima.

Han je rekao i da EU, da bi zadražala kredibilitet, mora da ostane privržena svojim obećanjima, i da jasno i pozitivno odgovara kada zemlje u procesu proširenja ispunjavaju svoja.

“BiH treba fundamentalno da poboljša zakonodavni i institucionalni okvir kako bi obezbedila ispunjenje brojnih prioriteta u oblasti demokratije, vladavine prava, osnovnih prava i reforme javne uprave”, rekao je Han.

Međutim, iako su prištinski mediji ranije danas najavljivali da će doći prilikom predstavlja plan o proširenju za 2019.  Han pozvati EU na liberalizaciju viza za Kosovo, to se nije desilo.

Naime, prištinska Koha objavila je da je Evropski parlament ranije pozvao države članice EU da zvanično potpišu dokument o započinjanju pregovora o pridruživanju sa Albanijom i Severnom Makedonijom ovog leta. Međutim, od šefova država EU i vlada očekuje se da će doenti konačnu odluku tokom samita EU u Briselu u junu, piše ovaj portal.

“Članovi ove komisije takođe žele da zemlje EU liberalizuju vize za Kosovo, svi kriterijumi i uslovi su ispunjeni, jer su pozvali i Prištinu i Beograd da nastave dijalog za normalizaciju odnosa. Posebno izveštavanje za svaku zemlju u novom paketu Komisije poslužiće kao osnova za evro-parlamentarce da pripreme detaljne rezolucije za svaku zemlju”, navodi Koha.

Turska nastavila udaljavanje od EU

Kad je reč o Turskoj, Han je naveo da su dijalog i saradnja u ključnim oblastima od zajedničkog interesa nastavljeni, uključujući efektivnu saradnju u oblasti migracija i podrške izbeglicama.

Međutim, Turska je nastavila da se udaljava od EU, s ozbiljnim nazadovanjem u oblastima vladavine prava i osnovnih prava i slabljenjem korektivnih mehanizama u političkom sistemu, posle prošlogodišnjeg stupanja na snagu ustavnih amandmana, kazao je evropski komesar.

On je dodao da je Evropski savet u junu 2018. zauzeo stav da su pregovori sa Turskom u ćorsokaku i da se ne može razmatrati otvaranje ili zatvaranje poglavlja u pregovaračkom procesu.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar