Han: Sporazum Beograda i Prištine imaće stotine strana

Han: Sporazum Beograda i  Prištine imaće stotine strana


Komesar za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji Johanes Han očekuje da dijalog Beograda i Prištine izađe iz ćorsokaka i rezultira sporazumom, koji će, kako kaže, biti definisan na stotinama strana.
Han je naglasio da se nada skorom nastavku dijaloga Beograda i Prištine.
– Postoji zastoj u dijalogu Beograda i Prištine i ja se nadam da ćemo uskoro to moći da prevaziđemo. Rešenje za ovo pitanje i cilj pravnoobavezujućeg sporazuma je osnovni preduslov i za mnoge regionalne projekte koji zahtevaj razjašnje budućih odnosa. Sporazum između Makedonije i Grčke ima između 35 i 40 strana i ne očekujem da će budući sporazum Beograda i Prištine biti manji, verovatno će imati stotine strana. Šta god da bude rezultat on mora da bude održiv, da doprinese razvoju celog regiona i da ne utiče na treće strane – poručio je Han.
Han je tokom debate o Budućnosti EU politike proširenja u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta ponovio da EU neće u članstvo primati zemlje sa otvorenim bilateralnim problemima. Naglasio je i da pored povremenih koraka unazad na Zapadnom Balkanu postoji opšti napredak u oblasti ekonomije, vladavine prava i pomirenja.
– Sada kad dođe do problema prirodna reakcija je da oni koji su nadležni uzmu telefon, pozovu, razgovaraju i pokušaju da smire situaciju. Čak i to pre nekoliko godina je bilo nemoguće i došlo bi do nasilja. To je jasan napredak – ocenio je Han.
Odgovarajući na pitanje o odnosima Srbije kao zemlje kandidata za članstvo i Rusije Han je naveo da jedna od tačaka pristupnih pregovora govori o tome da svaki partner na kraju pregovara mora da 100 procentno podržava spoljnu politiku EU.
– Ako to nije slučaj ne može da pristupi EU – odgovorio je Han.

On je potom odbacio navode o mogućem postojanju balkanskog proleća u regionu.
– Ne bih koristio izraz ‘balkansko proleće’, jer demonstracije u Srbiji, Albaniji i Crnoj Gori imaju različite povode. Unutrašnje politika dosta utiče na nezadovoljstvo, ali razlozi protesta su različiti od jedne zemlje do druge – ocenio je Han.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar