Vesti
26.05.2019. 22:00
R.E.

HAN ZA EL MUNDO: EU pregovara sa Srbijom, ali treba rešiti pitanje Kosova

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net
Evropski komesar Johanes Han je izjavio da je Evropska unija poslednjih godina uspela da Zapadni Balkan stavi na šine ka Evropi, da je počela pregovore o članstvu sa Srbijom, iako još treba rešiti situaciju oko dijaloga s Kosovom.

Han je u intervjuu španskom listu El Mundo kao uspeh EU naveo da je “Severna Makedonija bila na ivici propasti, a sad je stala na noge”.

“Evropa mora da izvozi stabilnost. Došlo je do nesporazuma kada je Junker (predsednik Evropske komisije Žan-Klod) izjavio da do kraja njegovog mandata u članstvo neće ući ni jedna zemlja. To nije bila odluka, već konstatacija”, dodao je Han i napomenuo da  i svakom ko je upućen trebalo da bude jasno da je za to potrebno vreme.

Što se tiče napretka regiona ka EU, evropski komesar za proširenje smatra da je napretka bilo, ali da je sve moglo brže.

On je rekao da će EU sledeće nedelje biti objavljene ocene o Bosni, zemlji koja je, prema njegovim rečima, najviše zaostala. iduće nedelje objaviti ocenu i o Bosni.

"Važno je da naši partneri znaju da ćemo mi ispuniti data obećanja, ukoliko oni ispune zadate uslove", zaključio je Han, uz opasku da se nada da će zemlje članice EU dati i zeleno svetlo za početak pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve