Vesti
23.07.2019. 13:19
Tanjug

HARADINAJ DANAS U HAGU: Pred Specijalni sud idem uzdignutog čela i bez uznemirenja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Premijer privremenih prištinskih institucija u ostavci, Ramuš Haradinaj, potvrdio je za T7 RV da će danas otputovati u Hag, gde će biti saslušan u specijalnom sudu za zločine koje su počinili bivši pripadnici tzv. OVK nad srpskim i nealbanskim stanovništvom.

"Da, ujutru putujem u Hag", rekao je kratko Haradinaj, prenela je prištinska "Gazeta Expres".
Pre polaska za Hag, Haradinaj je na Fejsbuku napisao da je Kosovo spremno da vodi dijalog sa Srbijom do postizanja finalnog pravno obavezujućeg sporazuma o medjusobnom priznanju u sadašnjim granicama.

"Danas kao Ramuš Haradinaj, državljanin Republike Kosovo, odgovaram na poziv za ispitivanje od strane Specijalnog suda. U celosti za pravo Kosova, nepokolebljiv u mojim životnim odlukama, neuznemiren i visoko uzdignutog čela", napisao je Haradinaj.

Kako kaže, Kosovo je napredovalo na evroatlanskom putu, opredeljeno za mir i u stalnom prijateljstvu sa SAD.

"Kosovo je spremno za dijalog sa Srbijom do postizanja finalnog pravno obavezujućeg sporazuma koji uključuje medjusobno priznanje u postojećim granicama. Ali, tržište dajemo sam za priznanje (od strane Srbije)", naveo je Haradinaj i dodao da je časno branio pravo Kosova, juče, danas i da će ga braniti uvek.

Sutra pred tužiocem

Portal Gazetablic.com, pozivajući se na izvore bliske Haradinaju, prenosi da bi kosovski premijer u ostavci trebalo da se u sredu, 24. jula pojavi pred tužiocima Specijalnog suda. Istog dana, pred tužiocima Specijalnog suda bi kako je sam najavio, trebalo da bude ispitan i bivši portparol Glavnog štaba OVK, bivši predsednik Skupštine Kosova i predsednik Nacionalnog veća Socijaldemokratske inicjative, Jakup Krasnići.

Haradinaj je ocenio da je ostavku na premijersku funkciju podneo jer bi bio "loš presedan" kada bi se "šef vlade jedne države isporučio" Hagu.

Kako je rekao, smatra da bi time bio ugrožen "suverenitet Kosova" i dodao je da "on to ne bi uradio Kosovu", jer bi to bio dokaz da je "Kosovo ranjivo".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
6°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve