Vesti
01.04.2019. 19:30
R.E./ Zeri/Koha

Haradinaj: Mogerinijeva nas traumira

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Priština - Kosovski premijer Ramuš Haradinaj optužio je šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini da je odgovorna za štetu nanetu dijalogu Beograda i Prištine. Time je, kako je rekao, izazvala političku dramu ne samo na kosovskoj teritoriji, već i u regionu.

Haradinaj je zapravo reagovao na izjavu šefice Kancelarije EU u Prištini Natalije Apostolove koja je najpre pozvala Prištinu da primenjuje Sporazum o SSP, a potom i izjavila da sto odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije i BiH nisu u duhu tog sporazuma.
"Nametnute sto odsto uvećane takse na robu iz Srbije ne krše samo CEFTA sporazum, one nisu ni u duhu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", rekla je Apostolova.

Međutim, za takvu situaciju Haradinaj je na skupu povodom tri godine od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanja sa EU okrivio šeficu evropske diplomatije.
"Mogerini je izazvala velike traume u regionu, dijalog je izbačen iz koloseka", rekao je Haradinaj, preneo je prištinski Zeri.

Prema pisanju Kohe, Haradinaj je rekao da se Priština "suočava sa izazovima koji proističu iz SSP".
"Ne možemo postići sve ciljeve Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, zbog poteškoća koje nam stvara komesarka Federika Mogerini. Sve to je posledica razgovora o teritoriji", kazao je Haradinaj.
Ocenio je SSP odličnim, uz napomenu da se Priština obavezala da će izvršiti svoje "međunarodne obaveze za jačanje demokratizacije, uspostavljanja stabilnosti, reformu administracija i jačanja bezbednosti".
"SSP je novi početak za kosovsku ekonomiju, jer Kosovo može da izvozi u zemlje EU, ali stara rana ostaje, a to je nedostatak vizne liberalizacije", rekao je Haradinaj.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
8°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve