Vesti
15.02.2023. 16:59
Beta

Ratni zločini

Odloženo suđenje Tačiju i trojici saoptuženih, ovo je novi datum početka

Hašim Tači 15.2.2023.
Izvor: ANP / JERRY LAMPEN

Haški proces bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, počeće 3. aprila, a ne 1. marta, kako je ranije bilo najavljeno, odlučio je u sredu sud za zločine boraca OVK u Hagu.

Odlaganje početka suđenja bilo je zajednički predlog odbrane optuženih i tužilaca, a raspravno veće je taj predlog usvojilo na pripremnom ročištu u sredu.

Zajedno sa Tačijem, bivšim komandantom OVK, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji 1998-99. optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Tužioci su danas saopštili da će im za ispitivanje 312 svedoka biti potrebno 545 radnih sati, oko 160 sati manje nego što su ranije tražili.

To znači, naznačili su tužioci, da će njihov dokazni postupak trajati "do kraja 2024., a možda će preći i u 2025".

Branioci optuženih ocenili su da je to previše vremena, naročito s obzirom da su njihovi klijenti u pritvoru od jeseni 2020.

Zastupnici odbrane su stoga tražili da raspravno veće ograniči tužiocima ograniči vreme za izvođenje dokaza, na šta sudije imaju pravo.

Veće predsedavajućeg Džona Smita pozvalo je, međutim, tužioce da još jednom sami razmotre kako da smanje svoj dokazni postupak.

Optužnica Tačija (53), Veseljija (54), Seljimija (50) i Krasnićija (70) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno od marta 1998. do septembra 1999.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Po optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu zajedno s brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade, od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ričard Grenel: "Nedostaje nam Tači ovih dana"
Ričard Grenel

O Kosovu

30.11.2022. 09:41

Ričard Grenel: "Nedostaje nam Tači ovih dana"

"Vidimo da se pregovori Beograda i Prištine raspadaju, jer se Stejt dipartment dogovara sa Evropljanima, a kada njima prepustite da vode - dobijete mnogo priče, a malo akcije", rekao je za RTS nekadašnji specijalni izaslanik za dijalog u Trampovoj administraciji Ričard Grenel.
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm with light rain
22°C
05.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve