Društvo
22.11.2017. 10:06
R.E./Beta

HAŠKI TRIBUNAL IZREKAO PRESUDU: Ratku Mladiću doživotna robija, nije kriv za genocid

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Suđenje generalu Mladiću počelo je u maju 2012, godinu dana nakon što je on, krajem maja 2011, posle 16 godina bekstva, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hag

Haški tribunal izrekao je prvostepenu presudu - doživotni zatvor generalu i ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću. General Mladić (73) optužen je bio za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

(VIDEO) INCIDENT ISPRED SUDA UOČI IZRICANJA PRESUDE RATKU MLADIĆU: Napadnut mladić zbog nošenja srpske zastave, pokušali da je otmu

Optužnica, u pet tačaka, Mladića tereti za progon, istrebljenje, ubistva deportacije i prisilno premeštanje, kao zločine protiv čovečnosti. U dodatnih pet tačaka, Mladić je optužen je i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, kao kršenje zakona i običaja rata.Suđenje generalu Mladiću počelo je u maju 2012, godinu dana nakon što je on, krajem maja 2011, posle 16 godina bekstva, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hag. Tužilaštvo je izvodjenje dokaza protiv Mladića završilo u februaru 2014. Dokazni postupak odbrane trajao je od maja 2014. do 16. avgusta 2016. U završnoj reči, u decembru prošle godine, tužioci su zatražili da general Mladić bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice i da mu sud izrekne kaznu doživotnog zatvora.

11.58 - Sudsko veće proglasilo Ratka Mladića da nije kriv za tačku 1. genocid, ali jeste za udruženi zločinački poduhvat, i tačke 2, 3, 4, 5, 8, 10, 11. Prilikom određivanje kazne veće je uzelo težinu krivičnih dela. Zločini koji su počinjeni po rečima sudskog veća spadaju najstrašnije zločine čovečanstva. Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

11.47 - Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da Srbija bez obzira na presudu ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom ostaje pri ranije datim garancijama za njegovo puštanje na slobodu zbog lečenja.

11.34 - Ratko Mladić udaljen zbog vikanja u sudnici i zbog povišenog krvnog pritiska, pa će preko video linka pratiti nastavak suđenja. Predsednik sudskog veća Alfons Ori nastavio čitanje obrazlaganje svih tački optužnice i rekao da od prekidanja sednice nema ništa.

11.27.  Posle duže pauze, počela je ponovo sednica. Mladiću je tri puta izmeren pritisak.Advokati  traže prekid sednice ili da se prestane čitanje rezimea i pročita samo presuda zbog životne ugroenosti Ratka Mladića.

10.41 - Proglašena kratka pauza do 10.45 sati kada se nastavlja izricanje presude.

10.37 - Sudsko veće obrazlaže teoriju o udruženom zločinačkom poduhvatu i naglašava da je nosilac toga bio generala Mladića. Sudsko veće osim Mladića kao element udurženog zločinačkog poduhvata navelo i Radovana Karadžića, Biljanu Plavšić, Momčila Krajišnika...

10.30 - Počelo obrazlaganje i opisivanje tačke optužnice za Srebrenicu.

10.23 - Sudsko veće obrazlaže granatiranje Sarajeva.

10.09 - Sudsko veće počelo iznošenje činjenica iz optužnice. Veće je konstatovalo da su u nekoliko opština u BiH počinjeni zločini, koji predstavljaju kršenje običaja ratovanja. Naglasak je dat na zločine počinjene u Sanskom mostu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve