Vesti
13.02.2023. 15:46
Beta

Havijer Kolomina

Kakvu je to poruku "veoma jasno" čelnik NATO preneo Vučiću i Dačiću

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO Havijer Kolomina izjavio je u Beogradu da ta alijansa podržava plan EU za Kosovo i da očekuje podršku tom predlogu i od Srbije.

Posle sastanaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, Kolomina je novinarima rekao da je najvišim srpskim zvaničnicima "veoma jasno" preneo tu poruku i dodao da će isto reći i zvaničnicima u Prištini.

"Znamo da je predlog na stolu, francuko-nemački predlog, predlog EU. NATO veoma podržava napore EU u tom pogledu. Ja sam predsedniku Vučiću i ministru Dačiću veoma jasno preneo poruku da će NATO podržavati taj plan i da stoga očekuje od Srbije da stane iza toga", kazao je Kolomina.

Kolomina je ponovio stav da NATO "apsolutno poštuje" politiku neutralnosti Srbije, i dodao da je Vučiću i Dačiću kazao da alijansa očekuje da ojača saradnju sa Beogradom "koliko je moguće i koliko Srbija želi".

Naveo je da je sa Vučićem i Dačićem razgovarao i o situaciji u regionu i da im je preneo i "umirujuću poruku" o radu misije Kfor na Kosovu, predvođene NATO.

"Rekao sam da smo spremni da nastavimo da sprovodimo mandat na osnovu Rezolucije 1244 SB UN, što podrazumeva osiguranje bezbednog okruženja i slobodnog kretanja ljudi. Misija Kfor se ne zasniva na kalendaru, nego na uslovima na terenu, i ostaće na Kosovu dok god bude potrebe".

Dodao je da su snage misije Kfor "spremne" i da će "nastaviti da deluju u skladu sa mandatom predviđenim Rezolucijom 1244".

Jedan od ciljeva posete Kolomine Beogradu, prema njegovim rečima, bio je i razgovor sa zvaničnicima o odnosima NATO i Srbije, i o partnerstvu dve strane.

"Načelno smo zadovoljni nivoom političkog dijaloga, ali i praktičnom saradnjom koju imamo na različitim nivoima, naročito vojnom saradnjom. Zadovoljni smo interoperabilnošću vaših snaga i činjenicom da su vaše oružane snage veoma profesionalne", rekao je Kolomina.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Stoltenberg napušta čelnu poziciju u NATO
NATO

Kraj mandata

12.02.2023. 13:50

Stoltenberg napušta čelnu poziciju u NATO

Portparolka NATO Oana Lungesku izjavila je da će se generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg povući s čela te organizacije u oktobru, kada mu istekne mandat.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve