Vesti
07.05.2022. 14:20

Najavio predsednik

Hitna pomoć u Srbiji biti bazirana na Skandinavskom modelu: Šta to znači?

Hitna pomoć
Izvor: BETAPHOTO / DRAGAN GOJIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Hitna pomoć u Srbiji biti bazirana na Skandinavskom modelu, što podrazumeva da reakcija Hitne pomoći na celoj teritoriji Srbije bude osam minuta.

Vučić je u obraćanju javnosti iz Palate Srbija rekao da će to podrazumevati veći broj modernijih vozila, veći broj paramedika, a manji broj lekara, što će podrazumevati i manje troškove.

"Ovo nas neće koštati, na ovome ćemo čak moći da uštedimo deo novca. Biće najmodernije, za osam minuta da dobijete pomoć. Time pre svega da pomognemo srčanim bolesnicima, ali i onima koji su povređeni od različitih trauma", rekao je on.
 

Predsednik je objasnio da je to najefikasniji sistem koji funkcioniše u Evropi i dodao da Srbija već duže vreme razgovara sa Dancima o tome.

Istakao je i da će novi Onkološki centar koštati oko 510 miliona evra.
 

"Sama zgrada koštaće nas oko 340 miliona evra, a 170 miliona je oprema za borbu protiv raka. Posle kardiovaskularnih bolesti, najviše gubimo ljudi, oko 24-25 odsto od karcinoma", kazao je Vučić i dodao da će to biti jedan od tri najveća centra u celoj Evropi.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Hitna pomoć u ulozi babice
beba

Lepa vest

02.01.2022. 10:29

Hitna pomoć u ulozi babice

Ekipa Hitne pomoći obavila je u nedelju ujutru porođaj u Beogradu, a novorođena devojčica je prevezena zajedno sa majkom u kliniku u Višegradskoj.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-1°C
08.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve