Hoće li O’Brajen voditi istu politiku prema KiM kao i Džon Bolton?

Hoće li O’Brajen voditi istu politiku prema KiM kao i Džon Bolton?

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk


Dekan Univerziteta Kairo i Bard iz SAD Džejms Katerer smatra da je rano predvideti da li će novi savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Robert O”Brajen nastaviti da vodi politiku svog prethodnika na mestu Džona Boltona, kada je u pitanju Srbija i kosovsko pitanje.

Svako imenovanje posmatra se u širem kontekstu, a posmatrajući ga, kaže, odnosi dve zemlje su duže vreme pozitivni.

“Ključno u svemu tome je njegovo osoblje u Kancelariji za nacionalnu bezbednost koje radi na očuvanju i održavanju odnosa između naše dve zemlje u pozitivnom smeru” rekao je Katerer za Tanjug.

Robert O Brajen, Foto: Twitter

Robert O Brajen, Foto: Twitter

Prema njegovim rečima, bilo koje imenovanje, uključujući i Metjua Palmera za specijalnog predstavnika SAD za Zapadni Balkan, treba gledati u širem kontekstu, odnosno iz ugla institucija koje formulišu i sprovode američku spoljnu politiku.

“Ne možemo zasnivati svoje očekivanje na jednoj osobi, na jednom imenovanju, čak i kada je reč o predsedničkoj administraciji. Moramo gledati kroz šire horizonte i u širem kontekstu odnos između Srbije i SAD, a oni su dugi period već pozitivni”, objašnjava Katerer.

Upitan o mogućem formatu rešavanja kosovskog problema, Katerer je odgovorio da ne može da pretpostavi u kom formatu će se rešavati to pitanje.

“Mislim da će se nastaviti rad na tom pitanju i da će novi savetnik za nacionalnu bezbednost, zajedno sa državnim sekretarom Majkom Pompeom, kao i sa američkom ambasadom, sigurno biti posvećen tome, ali ne mogu predvideti u kom smeru će se stvari kretati”, zaključio je Katerer.

On je danas na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, povodom obeležavanja 15 godina od formiranja “Centra za studije Sjedinjenih Američkih Država”, održao predavanje na temu “Međunarodni poredak i spoljna politika SAD u vreme administracije Donalda Trampa”.

Tim povodom je govorio i dekan Fakulteta političkih nauka Dragan Simić koji je istakao da je reč o jedinstvenom istraživačkom i obrazovnom centru u ovom delu Jugoistočne Evrope.

“Dobro je za našu zemlju da imamo što više takvih centara i da se bolje upoznamo sa vodećom državom sveta (SAD)”, kazao je Simić.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar