HODŽAJ PORUČUJE: Crkve, džamije i ostala baština pripadaju Kosovu

HODŽAJ PORUČUJE: Crkve, džamije i ostala baština pripadaju Kosovu

EPA/VALDRIN XHEMAJ


Crkve, džamije i ostala kulturna, istorijska i verska baština pripadaju Kosovu, poručuje Enver Hodžaj, potpredsednik vlade u Prištini u tehničkom mandatu, u odgovor na stav Beograda da je nedavno služenje mise na ostacima crkve Svetog Nikole u Novom Brdu neprihvatljivo.

“Opsesija Srbije da prisvaja sve, uzrok je nekoliko ratova i sukoba na Balkanu. Srpska politika svojim igrama prema Albancima često uključuje naučnike i manipuliše činjenicama. Nije ni čudo što u 14. i 15. veku, od kada datira crkva u Novom Brdu, nismo imali veze sa tamošnjim narodima, pa je svojatanje te crkve kao srpske smešno”, napisao je Hodžaj na svom Facebook nalogu.

Povezane vesti – “SPREMNI SMO” Hodžaj: Premijera nećemo prepustiti drugoj stranci

Srpski ministar kulture Vladan Vukosavljević je ranije ove sedmice, preko Papskog nuncijata u Beogradu, uputio pismo kardinalu Ðanfranku Ravasiju, predsedniku Papskog saveta za kulturu, kojim ga je pozvao da pokrene inicijativu i preduzme korake “kako albanski katolički kler na teritoriji samoproglašenog tzv. Kosova ne bi na ovaj način nepotrebno provocirao napetosti i skrnavio verske i kulturno-istorijske spomenike srpskog naroda.

To je “smešna i apsurdna” igra Srbije, s obzirom na to da je “Kosovo gotova činjenica”, kaže Hodžaj.

2 komentara

Dodajte komentar
  1. 1
    maja

    Tako je, kosovo je samo cinjenica de facto, a de jure nije, jer niste priznati zato sto ste samoproglaseni

  2. 2
    maja

    Vise od pola sveta ne priznaje kosovo a pogotovu sada kada su pokrenuta povlacenja toboz republike sa vecinskim albanskim stanovnistvom, koje su turci doseljavali na kosovo i opet oni gradili svoje spomenike dzamije i ostalo a ne albnaci iliri ili dardanci starosedeoci kako oni sami sebe nazivaju

+ Ostavite komentar