Vesti
14.08.2019. 12:19
R.E./Tanjug/Foto:EPA

HODŽAJ PORUČUJE: Crkve, džamije i ostala baština pripadaju Kosovu

enver-hoxhaj-2-710x474.jpg

Crkve, džamije i ostala kulturna, istorijska i verska baština pripadaju Kosovu, poručuje Enver Hodžaj, potpredsednik vlade u Prištini u tehničkom mandatu, u odgovor na stav Beograda da je nedavno služenje mise na ostacima crkve Svetog Nikole u Novom Brdu neprihvatljivo.

"Opsesija Srbije da prisvaja sve, uzrok je nekoliko ratova i sukoba na Balkanu. Srpska politika svojim igrama prema Albancima često uključuje naučnike i manipuliše činjenicama. Nije ni čudo što u 14. i 15. veku, od kada datira crkva u Novom Brdu, nismo imali veze sa tamošnjim narodima, pa je svojatanje te crkve kao srpske smešno", napisao je Hodžaj na svom Facebook nalogu.

Povezane vesti - "SPREMNI SMO" Hodžaj: Premijera nećemo prepustiti drugoj stranci

Srpski ministar kulture Vladan Vukosavljević je ranije ove sedmice, preko Papskog nuncijata u Beogradu, uputio pismo kardinalu Ðanfranku Ravasiju, predsedniku Papskog saveta za kulturu, kojim ga je pozvao da pokrene inicijativu i preduzme korake "kako albanski katolički kler na teritoriji samoproglašenog tzv. Kosova ne bi na ovaj način nepotrebno provocirao napetosti i skrnavio verske i kulturno-istorijske spomenike srpskog naroda.

To je "smešna i apsurdna" igra Srbije, s obzirom na to da je "Kosovo gotova činjenica", kaže Hodžaj.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
24.07.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve