Hrvati: Špijunska afera služi Slovencima za političke igre

Hrvati: Špijunska afera služi  Slovencima za političke igre

Slovenački predsednik Borut Pahor, AP Photo


Špijunska afera u Sloveniji nema nikakve veze s Hrvatskom: ona služi otvaranju prostora za sprovođenje nekih procesa u Sloveniji, piše hrvatski Jutarnji list.

Ovaj portal navodi da premijer Slovenije Marjan Šarec saziva sastanak Veća za nacionalnu bezbednost prvi put u svom mandatu, zbog čega je “jasno da se ispod površine skriva stvarna politička priča za koju je potrebno malo pogledati unatrag”.
– Slovenačka vlada je manjinska, s pet stranaka koje nemaju većinu, već im projektnu podršku daje radikalna Levica. Ali, javnost je tom vladom zadovoljna. U redovnim, preciznim mesečnim anketama ljubljanskog dnevnika Delo uživa dugo nezapamćenu podršku javnosti. A i premijer Marjan Šarec je dobro seo Slovenkama i Slovencima – navodi Jutarnji, dodajući da je, s druge strane, opozicija u problemima.
– Janez Janša se razišao sa svojim ključnim partnerom na desnom centru Matjažem Toninom i neće imati zajednicku listu za evropske izbore iako pripadaju Evropskoj narodnoj stranci (EPP). A onda je deo nezadovoljenika, koji je napustio Janšin SDS, osnovao novu stranku i iz svih oruđa tuku na bivšeg šefa. U vladi su tri liberalne stranke članice evropske grupacije ALDE koje nisu uspele da se dogovore o zajedničkoj listi. Dve od njih, ona bivšeg premijera, sada ministra spoljnih poslova Mire Cerara, jako loše stoji u anketama. I mogla bi da doživi potop na evropskim izborima. A razotkrivanje priče o Hrvatima kao profesionalcima koji su uspeli da snime nedozvoljene razgovore Jerneja Sekolca, tadašnjeg slovenačkog sudije u Arbitražnom sudu za granicu i Simone Drenik, slovenačke agentkinje pri sudu upravo je za njega najteži udarac: njegova vlada nije uspela da zaštiti zemlju od najveće obaveštajne sramote. Naime, Cerar ni vlada nikad nisu opovrgnuli da su Sekolec i Drenik vodili nedopuštene razgovore s ciljem da arbitražnu odluku okrenu u korist Slovenije – napominje hrvatski list.
Prema njihovom pisanju, marginalizacija Cerara, Šarcu otvara dodatni manevarski prostor za moguće pregovore s Hrvatskom, kao i za odvraćanje napada opozicije i nezadovoljne javnosti. Slovenija još uvek čeka presudu Evropskog suda pred kojim je tužbu protiv Hrvatske podnela uprava Cerarove vlada. Ako presuda bude u korist Zagreba, Šarec neće imati političkih problema, ali Cerar hoće.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar