Vesti
27.01.2022. 14:51
Tanjug

Savindan

I Novak Ðoković na pričešću u Hramu svetog Save (VIDEO)

patrijarh, 27. 1. 2022.
Izvor: FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

Patrijarh SPC Porfirije poručio je u Hramu svetog Save, čiji se praznik slavi 27. januara, da je prvi srpski arhiepiskop i prosvetitelj ustanovio sistem vrednosti - Svetosavlje kroz koji je naš narod vekovima gradio svoje duhovno biće i kult, svoju veru i kulturu, koja je prevazišla nacionalne granice.

Na prazničnoj liturgiji u Hramu svetog Save na Vračaru se zajedno molilo i pričestilo više hiljada građana, učenika i roditelja sa decom, a među njima je bio i najbolji teniser sveta Novak Ðoković.

Patrijarh Porfirije je, nakon molitvenog dela, tokom propovedi čestitao školsku slavu Svetog Savu svim prisutnima i ostalim pravoslavnim vernicima širom zemlje i regiona.

"Danas se radujemo kao hrišćani, ali se radujemo i kao pravoslavni Srbi, jer danas slavimo rodonačelnika našeg roda. Slavimo onoga koji je ustanovio sistem vrednosti po kome se rađamo živimo i odlazimo sa ovoga sveta", kazao je Porfirije.

Zahvaljujući temeljima koje je postavio sveti Sava, istakao je Porfirije, srpska kultura prevazišala je nacionalne granice i postala deo sveopšte i svečovečanske baštine.

Naveo je da se o ovom svetitelju može govoriti sa raznih aspekata, od toga da je bio mudar čovek, preko toga da je bio veliki diplomata i gradio mostove između ljudi i naroda, do toga da je gradio puteve, mostove i škole, kao i organizovao ekonomski život svoga naroda.

"Možemo govoriti da je sveti Sava bio čovekoljubiv, filantrop i mirotvorac koji nije razlikovao ljude, već je u svakom gledao ikonu Božiju i jednako vrednog čoveka pred Bogom", rekao je patrijarh.

Takođe, istakao je da je sveti Sava na svom putu sretao ljude drugih religija i kultura, koji su ga istinski voleli, kao i kroz njega poštovali naš narod.

Osvrnuo se na to da se liturgija danas održala u sabornom hramu posvećenom ovom svecu i naglasio da se jačina naše vere ogleda u tome što je hram nikao na mestu gde su davno hteli da obezvrede značaj svetoga Save za srpski narod.

Takođe, Porfirije je rekao da je sveti Sava prosvetitelj, jer je svom narodu utemeljio pravoslavnu veru, koja predstavlja "poverenje u Božiju promisao i ljubav".

"Sveti Sava je uveo naš narod u veru koja je smisao postojanja, a ne tek neka metafizička sila", poručio je Porfirije i istakao da nam danas naša vera omogućava da rastemo u ljubavi, praštanju i miru.

Porfirije se učenicima obratio toplim rečima i tonom bliskom deci, te ih posavetovao da se, kada god imaju neki problem, molitvom obrate za pomoć duhovnom ocu srpskog naroda - svetom Savi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Šta bi Novak sada uradio", zapitao se Medvedev, a publika...
Medvedev, 26. 1. 2022.

Australijan open

26.01.2022. 16:12

"Šta bi Novak sada uradio", zapitao se Medvedev, a publika...

Ne znam da li će publici da se dopadne ovo što ću reći, ali pitao sam sebe kada mi nije išlo: "Šta bi Novak uradio u ovom momentu", rekao je Rus Danil Medvedev u razgovoru na terenu sa Džimom Kurijerom nakon plasmana u polufinale Australijan opena u Melburnu. Reakcije publike na spominjanje najboljeg igrača sveta bile su različite, a čulo se i dosta zvižduka.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
9°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve