Vesti
16.04.2019. 14:22
R.E. / Tanjug / Zeri

I ROKFELER BI IM POZAVIDEO: Kako Priština zamišlja bavljenje ekonomijom

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kada ne znate kako da izađete na kraj sa političkim problemima, poput onih u kojima se našla Priština, povucite radikalne poteze - sankcije, ili uvijeno, uvećanje taksti od 100 odsto na robu iz Srbije. Time se, iz ugla prištinskih zvaničnika, osvajaju dvostruki poeni.

Prvo, oni politički. Tako Ramuš Haradinaj i ostali mogu da izađu pred svoje biračko telo i pokažu zube koje oštre na Beogradu, a potom da ukidanje taksi uslovljavaju dobijanjem priznanja Kosova od strane Beograda.

A onda, kada ceo svet, uključujući Vašington, London, Berlin i Brisel, traže da ukinete odluku o uvođenju taksi, povučete novi korak - zamenu teza na kojoj ističete jačanje sopstvene ekonomije. Sreća, pa Beograd nije uveo reciprocitet, inače bi ekonomska dobit ostala nemogućnost...

Da nije u pitanju nikakva šaljiva poruka, već realan scenario na uveliko rade kosovske institucije, pokazuje stav Prištine koja se pohvalila podatkom da je od uvođenja 100 odsto uvećanih taksi preokrenulo trgovinsku razmenu sa Beogradom?! Tako je, kako navode, zahvaljujući taksama plasman kosovske robe na na trižištu centralne Srbije porastao za čak tri puta, u odnosu na robu koja se iz Srbije plasira na Kosovo.

To, kako piše prištinske "Zeri", ni najveći optimisti nisu mogli ni da zamisle, a savetnik premijera privremenih prištinskih institucija Haki Šatri, ocenuje da su nametnute uvećane takse na robu iz Srbije i BiH donele Prištini ekonomsku i političku korist.

"Zato ne planiramo ukidanje taksi dok Srbija ne ispuni uslove koje je vlada Kosova pomenula mnogo puta", naveo je Šatri.
Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve