Vesti
11.06.2021. 17:12
R.E.

Agencija za lekove

I u Srbiji Fajzerova vakcinu za decu od 12 do 15 godina

vakcina, vakcinacija, deca
Izvor: Shutterstock

Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) odobrila je primenu vakcine protiv kovida 19 proizvodaca "Fajzer-Bionteh" za uzrast od 12 do 15 godina starosti, saopšteno je iz ALIMS-a.

 Agencija je razmatrala dopunu dozvole za Fajzerovu vakcinu na komisiji za humane lekove, i nakon što je potvrđeno da su se stekli svi zakonski uslovi, a pre svega, da su ispunjeni najviši stručni kriterijumi koji se odnose na bezbednost i efikasnost, donela je zaključak da se ova vakcina može koristiti kod populacije uzrasta od 12 do 15 godina u Srbiji.

Kako se navodi, eksperti ALIMS-a su od podnošenja zahteva sa kompletnom dokumentacijom rigorozno kontrolisali sve naučne podatke u ovom kontekstu iz kliničkih ispitivanja koja je proizvođač sproveo u drugim državama.

Uz to su članovi komisije, stručnjaci iz oblasti farmacije i medicine, takođe proverili sve materijale pre nego što je predmet stavljen na dnevni red današnjeg vanrednog sastanka komisije.

"Nakon pozitivnog mišljenja Komisije za humane lekove, ALIMS je odobrio primenu vakcine ''Comirnaty'' protiv kovida 19 proizvođača ''Fajzer-Biontek'' za uzrast 12-15 godina starosti", stoji u saopštenju.

U narednim danima će se izmeniti i sastavni delovi dozvole – Sažetak karakteristika leka i Uputstvo za pacijenta što će biti objavljeno i na internet stranici Agencije – www.alims.gov.rs.

Kompletiranjem svih ovih postupaka, mogu započeti aktivnosti drugih nadležnih institucija, stručnih komisija i tela nadležnih za imunizaciju uopšte, ali i pedijatriju, kako bi se ispunili neophodni uslovi i definisali dodatni kriterijumi pre nego što zaista započne primena vakcine na ovom uzrastu, odnosno imunizacija dece protiv kovida 19, ukazuju iz ALIMS-a.

"ALIMS i njeni stručnjaci su ovime još jednom pokazali da velikim trudom i dobrom organizacijom mogu da blagovremeno dodu do odgovora na pojedine zahteve, u potpunosti poštujući sve regulatorne zahteve i norme. A sve to sa ciljem kako bi se zaštitilo zdravlje, pa i životi građana Srbije, uz poseban oprez kada je reč o osetljivim kategorijama stanovništva kao što su deca", zaključuje se u saopštenju.

(Kraj) jm/

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Produžen rok trajanja vakcina
vakcine protiv koronavirusa

Džonson i Džonson

11.06.2021. 09:52

Produžen rok trajanja vakcina

Kompanija Džonson i Džonson saopštila je da su američka regulatorna tela za dodatnih šest nedelja produžila rok upotrebe za milione doza njene vakcine protiv kovida 19.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
15.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve